Estland är vår granne, kul att veta hur de lever och att de vill ha välfärd

 

Vi är ju i Tallin med vårt regionråd och försöker se och lära lite hur de jobbar med sitt kulturhuvudstadsår som pågår just nu. Jag tycker det är mycket lärande och hälsosamt och se och lära av andra och det gäller inte bara om kulturhuvudstad.
Idag har vi varit i gamla rådhuset som är sedan i början av 1200 talet och där även svenskarna härskat under bra många år och faktiskt är vi välsedda bland Esterna från den tiden men de har ju upplevat förtrycket under kommunisttiden men jag tänker bara skriva ner några andra reflektioner.
Estland är ett gammalt land och byggnader från detta 1200 tal som de bevarat men även släppt loss det nya med ny arkitektur som passar in i ett modernt samhälle. De säger att det har betytt mycket för deras utveckling och turistnäring. Jag tänker på en del hemma i Umeå som tycker att det mest värdefulla är några hus från 1950 talet och jag ska inte säga vad de tycker när man nämner detta.
Kvinnorna i Estland tjänar 30 % mindre än männen och det är mycket stora inkomstskillnader stad och landsbygd. Visst är man förvånad hur de klarar sig då en lön för vanliga jobbare och tjänstemän ligger på runt 6 000 kr i månaden
De har en kvinna i regeringen.
De satsar 17 miljoner Euro på kulturhuvudstadsåret och tänk att det låter mycket om man räknar med att en svensk tjänar 4 till 6 gånger mer.
Det finns spänningar mellan Ryssar och Ester där esterna vill ha riktig självständighet medan däremot ryssarna vill närma sig ryssland och borgmästaren i Tallin är centerpartist och vill ha närmare och närmare samarbete med ryssarna, men han kommer från den gamla Sovjetstyret.
Det är ändå billigt i Estland och det finns 10 tals mil med fina stränder för de som vill sola och bada och det är märkligt att de inte marknadsfört det tydligare. Säkert mycket bättre än andra Europeiska länder.
De fick problem under ekonomiska krisen där unga välutbildade flydde landet till bättre jobb och mera välfärd.
Enligt den som guidat oss är det många som söker efter en svensk modell med där man när beredda att betala en högre skatt för att få mera välfärd och att sossarna gick kraftigt framåt i senaste valet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.