Regeringens amorteringskrav kastar ut många på bar backe

Nu vill folkpartiet att bankerna inför amorteringskrav på bolån och att de inför detta i lag efter jul. Man tycker att räntorna är låga och att bankerna vill tjäna på att låna ut och visst är det så.

Bostadsministern är av samma orsak och då kommer det säkert att genomföras.
Däremot får vi inte se eller höra vilka konsekvenser det kommer att få för många. Först och främst ogillar jag retroaktiva beslut. Många har fått låna pengar till sina bostäder utan krav på amortering och kommer då kravet retroaktivt så kommer en del människor att tvingas lämna genom sälja sina bostäder och kanske en del med förlust som de får ta med sig kanske resten av livet.
 
Orsaken till att man kanske inte kan amortera är att man kan ha blivit arbetslös och med den nu dåliga a-kassan så kan de inte amortera.Man kan vara sjuk och med den dåliga sjukförsäkringen eller föräldraförsäkringen kanske man inte heller kan amortera. Eller rätt och slätt man tjänar för lite pengar för att kunna amortera.
 
Jag är inte emot att man ska kräva amorteringar när man tar lån däremot är det besvärligt om man inför det retroaktivt på gamla lån för lånen ska ju sättas.
 
Jag ser även detta som en del i regeringens politik där de som har det sämst ställt och har svårast att få lån och en bostad sedan kan tvingas bort från sin bostad och att någon som har det gott ställt kan få en billigare bostad när folk tvingas sälja.
Nu är det inte beslutat men en sådan lag kommer ge stora konsekvenser för många fastighetsägare och vi fick i alla fall inte reda på den tanken före valet.
 
 

2 kommentarer

  1. Daniel

    Det är naturligt att saker och förutsättningar ändras. Är du emot alla ”retroaktiva” förändringar för folk?

    Jag tänker på att t.ex höja inkomst- eller förmögenhetsskatten. Folk lånar till sin bostad under de förutsättningar som gäller vid den tidpunkten. Ändras det så man får mindre pengar att röra sig med, eller måste betala mer för bostaden/lånet kan man tvingas sälja som du säger..

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Daniel (2010-12-09 16:06)
    jag är inte emot att man inför amorteringar men jag tycker nog inte det är regeringen som ska införa sånt via lagar. Det är för att vara helt ärligt dessa förbannade banker som inte tagit sitt ansvar och som har krävt amorteringar när man lånar ut pengarna. Men dom har inte tagit sitt ansvar för de har runt om i världen tvingat regeringar att rädda bankerna så inte allt går åt helvete så alla får till slut betala för dessa okunniga banker. Allt ska ju ändå betals någonstans men de som har det sämst ställt de får gå ifrån huset och får ett helvete resten av livet, utskyldig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.