Tyvärr fick jag rätt

I VALRÖRELSEN GICK JAG UT OCH ARGUMENTERADE för behovet av en ny regering om välfärden ska kunna värnas. Jag sa också att en borglig regering kommer att slakta välfärden. Då blev jag beskylld för att fara med osanning och att ”kommunerna badar i pengar”.

Nu vet vi hur det blir nästa år. Umeå kommun kommer att ha mindre pengar än vi räknade med. De 12 miljarder som var tillfälliga tas som bekant bort, men 3 kommunmiljarder tillkom i höstbudgeten. Det gör att vi hamnar på ett resultat där vi har 10 miljoner mindre att röra oss med än i den budget vi la för nästa år.

Den borgliga propagandan om hur vi skulle kunna bedriva en strålande välfärdspolitik i Umeå kommun och andra kommuner nästa år var en osannolik skönmålning. Det visar också med all tydlighet att det inte finns något utrymme att sänka skatten, såsom den borgerliga Umeåalliansen vill göra. Det är inte möjligt att göra för nästa år eller för perioden. När skattesänkningar får gå före välfärden blir det tuffa tag.

 

8 kommentarer

  1. Anders Sellström

    Det säger ett kommunalråd som badar i pengar. Ett överskott på mer än 300 miljoner detta år i Umeå kommun. Det är nästan så jag tror du är ironiskt i ditt inlägg.
    Skärp dig Holmlund, inte ens du tror ju på det du skriver.

  2. Corina Selberg

    Hur kan det bli tufft för Umeå Kommun som rör sig med ett gigantiskt överskott ? Vad gör man då med pengarna egentiligen, för inte syns dom då där dom skulle behövas i alla fall (skola, äldrevård är två exempel).

  3. Daniel

    Räknade ni med att de tillfälliga pengarna skulle ges även 2011. Var det inte tydligt med att de var tillfälliga från första början?

    Kollar jag på:

    http://www.umea.se/download/18.54d50d1312722e946388000602/Budget%26VP_2010-2012.pdf (sid 171)
    http://www.umea.se/download/18.6d72838a129c375762780001511/Budget%26VP_2011-2013.pdf (sid 5)

    finns ”Tillfälligt konjunkturstöd” bara med för 2010, inte 2011. Vilka pengar är det alltså som ni budgeterat med som nu saknas?

  4. Viktor

    du har ju ett gigantiskt bad med miljoner som du kan fördela rätt.
    Gör nåt istället för att hacka på regeringen hela tiden.

  5. Tommy

    Om 12miljarder var tillfälliga o nu dras tillbaka enl plan så borde väl dessa eg inte räknas in överhuvudtaget!

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Daniel (2010-11-04 14:36)
    Vi har inte budgeterat några medel som nu fallit bort. Vi visste att de 12 skulle bort så de finns inte med. vi visst inte att vi skulle få vara med och dela p å3 miljarde som kom i höstbudgeten men trots dessa pengar så blir det mindre intäkter än vi hade räknat med. Antalet arbetade timmar är mindre. Vi går dessutom alltid på regeringens eller regeringarna berkäningar när det gälelr skatteintäkter. Men regeringen var i våras för optiministisk, det var ju val på gång

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Corina Selberg (2010-11-04 13:02)
    Skatteintäktern minskar och vi har även räknat upp intäkterna för vattenkraften. Ett år överskott kan man inte höja ramarna med. Tidigare har vi satt av till pensionerna, för det har aldrig kommunerna gjort . Genom den åtgärden frigjordes mera resurser för framtiden då det blir mindre att betala ut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.