Nya krav försvårar satsningar på lokaltrafiken

LÄNSSTYRELSENS KRAV PÅ ÅTGÄRDER för att minska bullret på de nya ledbussarna kan komma att försvåra satsningar på kollektivtrafiken. UKF har valt att överklaga länsstyrelsens beslut. Det går att läsa i dagens VK.

Miljö- och hälsoskydd anser inte att fler åtgärder måste vidtas, men det vill länsstyrelsen.
 
De 18 nya ledbussarna innehåller redan bästa tänkbara teknik då sådana krav ställts vid upphandlingen. Bussarna är typgodkända och finns i många städer. Länsstyrelsen långtgående krav är utanför godkända normer och det värsta är att det kan komma att försvåra ytterligare satsningar på kollektivtrafiken.

I framtiden hoppas vi att batteridrivna bussar ytterligare kan minska bullret men det är något som först måste prövas. Sen utvärderas för att se om det faller väl ut. Det tar alltså tid att utveckla och pröva ny teknik och innan en hel busspark är utbytt. De långtgående kraven risker att skapa en hämsko på kollektivtrafiken, som syftar till att minska det övriga bilåkandet och därmed bullret.

3 kommentarer

  1. pierre

    Undra om du verkligen vet vad du snackar om. Dessa aktuella bussar saknar isolering i motorrummet, varför det bullrar så fruktansvärt.
    Har du själv åkt med eller varit i närheten av en busstråk ?? Sen kan man fråga sig vilken satsning du pratar om när trafiken ska upphandlas och lägsta priset tar hem anbudet, då är kvalitén bara ett spel för gallerierna. Du vet själv mycket väl vad Nobina går för, men du väljer än så länge att blunda för….

  2. Lennart Holmlund

    Svar till pierre (2010-11-05 00:41)
    Jag vet mycket väl vad jag pratar om och det står vilka bussar vi använder, de som har den senaste tekniken. Det finns inga bättre bussar att köpa om iv ska följa de regler eller typgodkännande som finns. Det går inte att köra med andra för då blir deet att sluta köra. I det aktuella fallet är avståndet ganska långgt

  3. Lena Strömberg

    Sorgligt om de där bussarna skulle vara de bästa som finns. De är synnerligen olämpliga för oss äldre. Svåra att komma in i och svåra att komma ut från. Höga steg för att kunna sätta sig på stolarna. Nej, fy!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.