Vill inte ha ett samhälle som är beroende av gåvor från dollarmiljardärer, välfärd kostar

 

I USA har flera dollarmiljardärer beslutat sig för att skänka hälften av sin förmögenhet till välgörenhet. Det är i och för sig vällovligt men visar i stället på ett kluvet samhälle med människor som lever armod medan andra har så mycket pengar att de hinner inte och kan inte göra av med pengarna på annat sätt än att ge bort dem.
 
Visst kan det finnas ett gott hjärta med men de har säkert sett hur illa många har det. Välgörenhet är också ett ganska vitt begrepp men givarna brukar rikta sig till en vis grupp och många gånger handlar det om barn.
 
Ledare för detta i USA är Bill Gates
 
USA är ett land med stora klyftor och ett land som har stor statsskuld och orsaken har varit den politik man fört där det varit fult att ta ut skatt för att använda till välfärd, det har varit upp till den enskilde att ordna detta själv och då blir det många som står utanför någon som helst välfärd.
 
Tyvärr så finns det vissa tendenser även i Sverige där den nuvarande högerregeringens viktigaste del i politiken är att sänka skatterna och det kommer att gå ut över välfärden och även i Sverige är det de rikaste som blivit rikare och många har fått skattesänkningar som är större än en hel årslön för många löntagare
 
Det går att byta färdriktning på politiken, så fler kan leva ett rikare liv. Den borgerliga regeringen sänker skatterna till vilket pris som helst. Men stora klyftor skapar inte fler jobb – de försvagar Sverige. Vi sätter jobben först. Så växer ekonomin och vi kan förbättra vården och skolan. Det tjänar alla på.
 

3 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Jag tycker du gör en märklig koppling. De största donationerna i USA kommer från Gates och Buffet som båda skänker pengar via Gates stiftelse. Den är inriktad främst på vaccinationsprogram i Afrika, vilket gör din koppling till skatt fullständigt irrellevant.

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Andreas Johansson (2010-08-09 11:23)
    Nu vet inte jag exakt idag hur stort USA,s skattefinanserade bistånd är idag men det är i alla fall långt från 1% som vi ahr gett i Sverige före nedskäringarn. Att vara ute i världen och kriga har däremot varit vanligt och kostat USA,s skattebetalrae fruktansvärt stora summor så välfärden får folk sköta själv

  3. Fingal Olsson

    Håller med Andreas. Rubriken på Lennart Holmlunds inlägg är ”Vill inte ha ett samhälle som är beroende av gåvor från dollarmiljardärer, välfärd kostar”. De donationer som nämns går via Bill och Melinda Gates egen stiftelse till ett flertal program i världen och inte uteslutande till hjälpinsatser i det egna landet. Att göra den direkta kopplingen mellan den stiftelsens arbete och rubriken att denna utveckling inte är att något vi vill ha i Sverige är naturligtvis tämligen förhastad. Att USA bränner skattepengar på krig är ju fel, men knappast ett ödmjukt svar til Andreas…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.