12 miljarder MINDRE till kommunerna

Igår kom finansminister Anders Borg med beskedet att de 12 extra miljarder till kommunerna kommer att tas bort nästa år. Jag har läst att SKL:s ordförande, moderaten Anders Knape, som är mycket knapphändig i sina kommentarer.

I Umeå brukar vi gå efter regeringens skatteprognoser och kommer att göra så även vid budgeten för nästa år men jag har mycket svårt att se att skatteintäkterna till kommunerna kommer att öka lika mycket eftersom arbetslösheten fortfarande är hög och löneökningarna kommer att bli lägre än de prognoser vi hade i vår budget. Företagen har fortfarande en outnyttjad kapacitet och därför kommer de inte att anställa folk vilket påverkar samtidigt som det ställs stora krav på mindre folk i kommunerna.
 
Beskedet att det inte kommer några nya pengar kommer att ge besparingar i kommunerna och kanske en del t.o.m. tvingas höja skatten. Det är dock fel väg att gå då kommunala skattehöjningar slår hårdast mot de som har de sämsta inkomsterna. Det gör att sjuka, arbetslösa och pensionärer drabbas återigen.
 
Regeringen väljer skattesänkningar och mest för de som har det bäst ställt istället för välfärd. Ändå trumpetar alliansens företrädare ut att Sverige är på rätt väg, detta trots att regeringens åtgärder mot krisen var mycket begränsad även i jämförelse med andra länder. Den med gott minne kommer dessutom ihåg att alliansföreträdarna skyllde krisen på den globala ekonomiska utvecklingen och därmed inget som regeringen kunde göra något åt.
 
Lovorden kommer att hagla trots att regeringen tidigare sa att de inget kunde göra något samtidigt som det är kommunerna som kommer att få det svårt.

En kommentar

  1. Upplysningstjänst

    Du har fel om jobbskatteavdraget. Det har procentuellt sett varit högst för dem som tjänar minst. De har fått nästan en extra månadslön per år.
    Ett temporärt bidrag, som till kommuner och landsting i fjol, det är just temporärt. Det betyder att man inte kan räkna med att det kommer igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.