Pensionerna sänks återigen

Pensionssystemet följer den samhällsekonomiska utvecklingen. Ni presenteras rapporter om att pensionssystemet fortsätter att gå med underskott för andra året i rad. Det samlade underskottet uppgår nu till 323 miljarder kronor eller 4,3 procent av pensionsskulden.  Det innebär att inkomstpensionen kommer att minska även nästa år. Men redan för innevarande år sänktes inkomst- och tilläggspensionerna med 3 procent.

Cirka 1,5 miljoner pensionärer får mindre pengar i plånboken. Skälet är den s.k. ”bromsen”. Detta för att tillgångar och skulder ska balanseras. Rent konkret innebär det att pensionärerna får mindre pengar i plånboken när samhällsekonomin går sämre eftersom pensionerna minskar när pensionsfonderna tappar i värde.
 
Men finanskrisen räcker inte som förklaring till de minskade pensionerna. Från och med nästa år kommer även nedgången i ekonomin att påverka pensionerna.
 
Arbetslösheten har ökat. En halv miljon löntagare har lämnat a-kassan, och för dem som fortfarande är medlemmar i a-kassan har försäkringen försämrats. Samtidigt blir fler utförsäkrade.
 
I det läget minskar de avgifter som betalas in till systemet och bromsen trycks in ännu hårdare. Det är därför viktigare än någonsin att det förs en politik för tillväxt  och jobb som ger ökade pensioner och fler ungdomar i arbete.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.