Apropå RUT

Högeralliansens företrädare pratar mycket om RUT-avdraget men jag tycker det är mycket väsen för lite ull.

Visst kan man ha åtgärder som stimulerar fram mera jobb och ur den synpunkten kan det var en bra åtgärd men jag tror inte det är av den orsaken som det har kommit till.  Istället är det en prioritering av de som redan har det bra och att de ska få det ännu bättre. Alltså, ren och skär gammal klassisk högerpolitik och ett sätt att vrida klockan tillbaka med lågavlönat tjänstefolk. Det är människosynen som genomsyrar min kritik när det gäller RUT, inte att få folk att jobba. Men också att det är lågavlönade jobb som skapas som lågavlönade uppassare åt andra. Jobb som främst blir till för invandrare och kvinnor.

Hade regeringen istället haft målet att Sverige ska konkurera med kvalificerade jobb som kräver hög kompetens hade det funnits mycket de skulle kunna göra för sysselsättningen och jobben. Det blir därför närmast löjeväckande när samtliga alliansföreträdare så hårt går ut och försvarar just denna åtgärd som en förträfflig jobbsatsning. En prioritering som gör att Sverige åter går mer mot ett klassamhälle.

7 kommentarer

  1. Heidi Piisinen

    Jag blir lite ledsen när du håller på och skriver att det på något sätt skulle vara nervärderande att städa… Som om någon av de unga kvinnorna som jobbar åt mig inte är värda så mycket för att de städar. Så om en person inte utbildat sig och därmed inte kan jobba som tex advokat, eller läkare, politiker eller vad du nu anser är bra jobb så ska de vara arbetslösa. Städyrket är ett fantastiskt sätt för unga att få känna på arbetslivet, på att ta ansvar, på att mogna i sin roll som försörjare, ja osv… klanka inte ner på det är du snäll.

  2. Per Hansson

    Sossarnas oresonliga hat mot rot- och rutavdrag är intressant. Man visar ett förakt för enskilda initiativ och småföretagande. Rösta därför inte på dem en gång till!

  3. Fredrik Gustafsson

    Appropå nedvärdering av städtjänster. Jag har två äldre syskon som jobbat ett bra tag inom kommunal städservice och gör tillsammans med sina kollegor ett mycket bra, väl utfört arbete. Man håller kommunens skolor och anläggningar rena och väl underhållna man städar även hemma hos personer med särskilda behov utav städhjälp på grund av handikapp.
    Detta är ett mycket viktigt och hedervärt arbete.
    Men om du städar hos någon och utför en hushållnära tjänst så blir du per definition en piga. Jag nervärdera inte detta men det är vad begreppet står för.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Piga

  4. Fredrik Gustafsson

    Vad som sätter värdet på en tjänst inom den privata tjänstesektorn är vad köparen betalar. Om man då inför skatteavdrag specifikt för denna grupp inom tjänstesektorn bör väl detta innebära att man inte tror på dess behov i jämförelse med kostnad. Utan att man tror att folk betalar om det bara blir billigare att nyttja. Alltså borgarna säjler hushållsnära tjänster med skatteavdrag för att det ska vara billigare för kunden.

    Är inte detta ett sätt att nervärdera hushållnära tjänster och att stimulera fram ett lågavlönat pigsamhälle, eller förlåt privat tjänstesektor med inriktning på hushåll.

  5. Rutger Fridholm

    Lennart – det var en välformulerad kritik. Du lyckas kort beskriva RUT:s del i det ökande klassamhället.
    Heide – jag nedvärderar inte städandet – min mamma var städerska, men visst är det knäpp när man avskedar skolstäderskor på grund av pengabrist och samma städerskor får jobb hos Dig med hjälp av ett statsbidrag. Hade skolorna fått 50% rabatt på städningen hade jobbet funnits kvar i skolan! Jag prioriterar skolstädning före skattesubventionerad städning hos de rika.

  6. Heidi

    Haha ganska roligt att läsa vad Fredrik G skriver.. om jag tyckte att själva orden tex piga var nervärderande är det nog lika bra att jag inte uttrycker mina åsikter. Det är bara ett ord. Det är det minst viktiga i sammanhanget. Nu är det ju så att i ärlighetens namn så de flesta av mina kunder som utnyttjar rut är människor i behov av hjälp. De har hittils inte fått hjälp av kommunen, varken före eller efter Rut. Vissa är sjuka, andra äldre, några har skador av olika slag som gör städningen plågsam för dem. de har behövt hjälp men inte haft råd förrän nu.

  7. heidi

    De av mina kunder som är lite rikare utnyttjar inte ens Ruravdraget…. Och på tal om skolstädningen, det finns många mycket duktiga städare inom skolorna, men jag förstår att det dras in pengar där med tanke på kostnaden och vad som egentligen görs. De finns alltså olika städerskor som tex kommer och torkar av lampor, även om du nu liks går förbi dem så får du inte torka av den samtidigt… känner flera som jobbar med detta, de har helt orimligt långa raster som de får betalt för eftersom de måste vänta in att lektionerna tar slut, men de får som sagt inte torka annat under tiden…. dyrt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.