En sjuk härva

I går besökte socialförsäkringsministern Umeå, inte för att försvara regeringens politik inom hennes eget område utan för att bland annat delta i ett samtal på länsstyrelsen om befolkningsutvecklingen.

I söndags var hon i Agenda och då trampade hon ordentligt i klaveret och påstod att inge remissinstanser hade påpekat något om konsekvenserna av den nya sjukförsäkringen.

Aktuellt har läst svaren på remissen och funnit att det hon sa var inte överensstämmande med verkligheten. Flera remissinstanser hade påpekat vad som kunde hända och vad som också händer.

Hennes politiska sakkunniga gick ut men en kvalificerad bortförklaring och försökte säga vad hon egentligen menade. Detta skulle alltså vara att hon syftade på cancerpatienterna. Men om man lyssnade på vad hon sa och om hon menade cancerpatienterna så lyssnade hon verkligen inte på frågan.

Reinfeldt rycker också in och ska försöka bortförklara sig. Han ger sken av att försöka vara mer lyhörd och följa utvecklingen. Det var dock ovanligt att man inte skyllde ifrån sig på Försäkringskassan, det har ju nästan varit regel än undantag. Försäkringskassan som hela tiden har sagt att man följer de regler som regeringen har beslutat om och jag tror dem. Man bör inte skylla på kassan då det är regeringen som bär ansvaret.

Regeringen försvar samtidigt reformen och det är för att den ska finansiera skattesänkningar som man redan har gjort. Det är också nonchalant att inte läsa de remissvar som man får in och ta intryck av detta vid utformandet av lagarna. Detta så att de inte måste göras om innan de ens har trätt i kraft. Regeringen har haft så bråttom med allt som ska försämra för de sjuka och arbetslösa, samt för pensionärerna.

Jag tror fullt och fast på vad Ylva Johansson säger att det vid den här typen av bedömningar måste ske en individuell prövning. Sen förutsätter jag att Anders Ågren tog tillfället i akt att påtala bristerna för ministern när hon var här i går. Regeringens politik påverkar både den enskilda och den kommunala ekonomin.

 

2 kommentarer

  1. leif

    Tycker att det är intressant att i början var Försäkringskassan ganska lugna i sina uttalanden, man tog på sig mycket. Men nu sägs allt med att ganska tydligt peka på alliansen och deras regler.

    Fram med blåslampan Lennart, låt den inte vila tills reglerna är ändrade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.