Bra länsresultat – men inte nöjd

Det spekuleras för full över valresultatet till EU-parlamentet och de så kallade experterna tycks veta allt. Men det är ändå spekulationer för det är bara väljarna som vet varför man gjorde sitt val.

För oss socialdemokrater blev det en ökning med över 10 % i länet och drygt 30 % totalt, men nöjd är jag inte. Vi kan mer.

Vänsterpartiet föll som en sten i vårt län från den otroligt höga andelen man hade förra valet då 40,9 % röstade på vänsterpartiet. Förra gången hade man Jonas Sjöstedt på listan och nog tror jag att det var mest Jonas som man röstade på och inte på vänsterpartiet. 8,4 % för vänstern i länet är ändå inte så illa.

Miljöpartiet gjorde ett bra val i länet trots att man inte hade någon länskandidat i toppen av listan och gick från 3,8 till 9,9 %.

Junilistan å sin sida gjorde till och med ett bättre val i vårt län än förra valet och fick 13 % mot 9,1 förra gången och nog beror en del på att Sören Wibe är välkänd i vårt län.

Piratpartiet kom upp i 7,8 % i Västerbotten och glädjande nog fick Sverigedemokraterna bara drygt 1 % och kom heller inte in i parlamentet.
I Västerbotten fick som sagt socialdemokraterna 30,6 % medan regeringspartierna kom upp i 26,4 % och det rödgröna alternativet tillsammans 48,9 %.

För partiet är det dock problematiskt med det dåliga valresultatet vi fick i Stockholm med bara 16,7 %. En 3 % -ig minskning och i Skåne tappade man 4 % till 22 % och där var även Sverigedemokraterna starka.
Regeringens politik har ju på alla områden gynnat Stockholm så där han man fått bra betalt för detta gynnande.

Valresultatet ger mycket att fundera över och det viktigaste är nog ändå det låga valdeltagandet, även om det ökat något, som alltid gynnar de borgliga partierna. De partier som kört hårt med att de är för EU har också gått framåt och den ideologiska hemvisten verkar inte vara lika stark när det gäller valet till Europaparlamentet som lokal och riksdagsvalet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.