Självklart att skyddsombudet friades. Arbetgivarna har ansvar för arbetsmiljön

Helt väntat friades det skyddsombud som åtalades här i Umeå av åklagaren för arbetsmiljöbrott då han inte hade stoppat jobbet och det blev ett ras.

Vi är många som varit förvånade över att det blev ett åtal överhuvudtaget i detta fall. Det framgår ju klart och tydligt av arbetsmiljölagen att det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön och ingen annan.

Det är också en självklarhet då det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet visserligen ska arbetsgivaren förhandla i en del fall men ansvaret är arbetsgivarrens. Det är också arbetsgivaren som har alla ekonomiska resurser att vidta olika åtgärder och den befogenheten kan aldrig ett skyddsombud ha.

Har inte läst domen men ska jag tolka det jag hört så skriver tingsrätten att det visst i vissa fall kan finnas ansvar för skyddsombudet vilket är märkligt.

I vilket fall som helst blev skyddsombudet frikänd och visst kan man tycka att åklagarna skulle ha mycket viktigare att göra än att ge sig på ett ombud som företräder arbetskamraterna i skyddsfrågorna. Skulle åklagaren ha vunnit så har det blivit helt nya spelregler och ingen skulle då ha velat bli skyddsombud.

Det känns som åtalet är ett angrepp på den fackliga organisationen också

En kommentar

  1. Anders Lindgren

    Har nyss blivit valt till skyddsombud och har alldeles nyligen avslutat en ”Bättre ArbetsMiljö” kurs och där lärde man sig ju helt och hållet att det är arbetsledaren som är ansvarig, skyddsombudet har INGET ansvar för arbetsmiljön.
    Som du skrev, det står i arbetsmiljölagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.