Malås och Storumans nej blev nej till nya jobb

I går sa Svensk kärnbränsleförsörjning att djupförvaringen av utbränt kärnbränsle ska förvaras i Forsmark. Jag noterar att media har gått tillbaka till namnet "slutförvaring" men jag hoppas att det fortfarande är en djupförvaring som gäller för om det kommer ny kunskap ska den kunna användas även för det bränslet.

Men det var inte främst det jag tänkte på när jag läste nyheten utan snarare att man i både Storuman och Malå sa nej till jobb när man sa nej till att studera om berggrunden var tillräckligt bra för förvaring. I och med beslutet fick vi inte ens se om det kunde vara möjligt att skapa tusentals jobb i vårt län.

Både i Oskarshamn och i Forsmark så har den lokala politiken varit mycket intresserad för att förvaringen skulle ske just i deras kommuner. Avancerad teknik, forskning, besöksnäring m.m. har varit tunga skäl för att de ville ha nya jobb.

Man undrar på andra platser runt om i landet om hur västerbottningarna resonerar när man redan i förväg säger nej till att pröva om nya jobb ska skapas. Jobb som hade behövts i vårt län om berggrunden uppfyllt de krav som ställs för djupförvaringen.

Jobb hade ju inte bara skapats inom själva industrin, utan inom handeln, transporter, hotell, restaurang, personal till bostadsbyggande, förskolor, skolor m.m. Sen hade det också medfört större skatteunderlag för kommuner och landsting.

Nu är loppet kört och vi får hoppas att det inte är synen på att man inte ens kunde kolla om det varit möjligt att skapa tusentals jobb i vårt län som är den bild som lever kvar.

2 kommentarer

  1. Andreas Johansson

    Jag håller med till 100 %. Det känns inte särskilt lockande att betala statsstöd till inlandskommuner som vägrar ta tillstymmelse till eget ansvar för sin försörjning. Den senaste folkomröstningen om ån i Vilhelmina är ytterligare ett trist exempel!

  2. njakafjäll

    Visst är de skamligt att Storuman sa nej till jobb och Vilhelmina till jobb genom nejjet till överledning. De borde skämmas när man erbjuder industriprojekt av gammalt slag med stora risker och negativa miljökonsekvenser. Urangruvor då, Holmlund, kan du inte ha en åsikt om det å? Villhelmina ligger ju fint till i strålbältet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.