Finland och Kvarkenrådet

Idag är det Finland som gäller och Vasa. Det är att ta färjan för att delta i Kvarkenrådets årsmöte. Kvarkenrådet är numera en egen juridisk person med säte i Finland och jag kan bara konstatera att reglerna inte är lätta om man bor i ett annat land än där föreningen har sitt säte.

Jag undrar när man inom EU börjar se över den här typen av regelsystem så att man upplever att man är med på samma villkor (och som de som bor som i detta fall i Finland).

Kvarkenrådets vision är stenklar, nämligen att det på sikt ska till en fast förbindelse över kvarken. Då kommer handeln österut verkligen att få ett uppsving. Och det är nog dags att börja diskussionen med ryssarna för det finns nog ett stort intresse hos dem.

* Det som tidigare kallades för sockersjuka
Ibland undrar man vart vi är på väg då vi inte tar hänsyn till de kunskaper som finns. Ju mer utbildade och ju mer kunskaper vi får desto sämre blir det med hälsan.

Det sägas att antalet barn med diabetes kommer att fördubblas på 10 år, vilket är en sanslös och helt onödig kostnadsexplosion för landstingen samt ett onödigt lidande för många barn. Orsaken till ökningen sägs bero, helt och hållet, på våra levnadsvanor. Socker i maten och att barnen skjutsas till skolan nämns som två stora orsaker till detta.

Vad gör vi då i samhället för att förhindra detta? Ja, inte mycket i alla fall. Det torde vara billigt för landstingen att minska sjukvårdskostnaderna med att jobba med det förebyggande arbetet i stället för att koncentrera allt kraft på att bota det sjuka.

Rent generellt så finns det förhållningssättet på många områden i samhället. Att bota sjuka och sjuka beteenden är viktigare än det förebyggande arbetet. Men vi måste även i dåliga tider våga jobba med det förebyggande arbetet och för våra barn och ungdomar tror jag att idrott, fritid och kultur tillhör de områden där det förebyggande arbetet gör störst nytta.

4 kommentarer

  1. TC

    För att en bro över Kvarken ska kunna bli verklighet så kan den kanske kombineras med att ett litet vertikalt vindkraftverk sätt på varje enskild bropelare, för det måste väl blåsa en hel del utöver Kvarken och det vore väl perfekt att kombinera bron genom att samtidigt göra den till världens största havsbelägna park för VERTIKALA, alltså inte traditionella ”propellrar”, vindkraftverk?
    Sådana här små vertikala vindkraftverk bör Umeås politiker förmå Bostaden att placera på hyreshustaken inne i centrala Umeå precis som flera andra städer i Sverige planerar att göra.
    Umeå kommun bör även snarast se till att lokalbussarna blir trådbussar eller biogasbussar.
    Jag hoppas även att politikerna modifierar äventyrsbadet intill Vasaplan genom att låta enbart äventyrsbadsdelen bli kvar intill Vasaplan medan simtävlingsarenan, 50 metersbassängen och hoppbassängen, placeras intill IKSU så att Umeå därmed tar det NU unika tillfället att kunna skapa ett av Världens främsta idrottsuniversitet, och simning är ju internationellt sett en traditionell universitetsidrott. Jag tror nog att de som nu fått i uppdrag att bygga äventyrsbadet intill Vasaplan gärna kan gå med på denna modifiering av badet för att då istället för simarenan kunna bygga äventyrsbadet större o attraktivare, samt då även få plats med ett centralt gym som är stort o attraktivt nog att till och med kunna konkurrera med IKSU vilket skulle gynna alla för priserna på IKSU börjar bli ganska höga men på grund av att ingen verklig konkurrent finns i stan så blir det att man går till IKSU ändå oavsett priset.
    Jag hoppas du får en trevligt dag i Vasa.
    Mvh TC

  2. Andreas Johansson

    Vi har fortfarande inte en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland. Vad tror du är mer relevant för Sverige och vart tror du trafikmängden är större? Det handlar om en fjärdedel av kvarkensträckan som idag inte ens har underlag till en vettig färjelinje. När du argumenterar för en fast kvarkenbro visar du att du fullständigt har tappat greppet och allt vad verklighetsförankring heter. En politiker som svävar runt i det blå med naiva framtidsvisioner är nästintill farligt!

  3. Visionär från norr

    Är det inte bra att det finns politiker som vill utveckla norra Sverige? Ideen med en bro kombinerat med en vindkraftpark till Vasa är ju helt briljant. Är vi kloka, kan vi på sikt lägga ner kärnkraften så att vi snart kan börja exportera vatten av världsklass från Västerbotten. Som du säkert förstår behöver vi en S politik för att kunna utvecklas.

  4. Lars Olofsson

    Det bästa är väl att få tillbaka färjetrafiken mellen Umeå och Vasa som den var innan taxfree övergavs. Återinför tax free så är problemet löst! Genererar säkerligen ett tusental arbetstillfällen också och kostar en bråkdel av en fast förbindelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.