”VK ljuger”

Jag noterar att VK väljer att inte lägga sig i frågan som uppkommit genom Holmlunds agerande i sin blogg, nämligen om det är OK eller ej att avslöja den som valt att kommentera ett blogginlägg anonymt.

Anledningen därtill kan förstås vara att VK tycker att Holmlunds bloggbeteende i detta sammanhang är helt OK, något som jag inte vill tro. En annan anledning kan vara att VK sällan eller aldrig kommenterar blogginlägg.

Men tänk om orsaken till VK:s tystnad helt bara beror på att VK inte än en gång vill riskera att Holmlund skall beskylla tidningen och media i allmänhet för att vara lögnare!

Som bekant är det ju ett av Holmlunds andra ”briljanta” grepp, nämligen att beskylla media för att ljuga, så snart de tar upp något av Holmlunds märkliga och anmärkningsvärda utspel. Lögnen i det här fallet skulle ju t.ex. kunna vara att Holmlund ju bara lagt ut falska e-postadresser och ip-nummer, som inte är värt något när det gäller att avslöja en anonym kommentator. Den som påstår att han avslöjar den som vill vara anonym, är därför enligt hans mening en ren lögn.

Så slår det mig att VK kanske rent av är rädd att mista Holmlund som bloggare, något som jag inte heller vill tro. Att gå så långt som att stänga av honom från bloggandet, skulle ge rubriker i riksmedia. DET tror jag däremot att VK vill undvika och kanske också är litet rädd för.

8 kommentarer

  1. Anders

    Den IP-adress som ja såg att Holmlund publicerat på sin blogg leder till Telias nät. Att Telia sedan skulle avslöja vem som hade den aktuella IP-adressen vid just den tidpunkten med mindre än en formell förfrågan från polisen, det tror jag inte. Så den som skrev den aktuella kommentaren kan nog känna sig ganska lugn. Det innebär dock inte att det är oproblematiskt att publicera IP-adresser. Det kan finnas tillfällen då det är ganska lätt att spåra vem som ligger bakom en viss IP-adress.

    Sedan så är det givetvis djupt osmakligt av Holmlund att försöka hänga ut personer som inte tycker som honom. Vi lever faktiskt i en demokrati, men det verkar Holmlund ha glömt…

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Alldeles oberoende av om och hur svårt det är att spåra någons dator via ip-numret, så är ju Holmsunds uppenbara syfte med att ange det som jag och andra kraftigt vill ifrågasätta.

  2. Urban Bengtson

    Det kommer nog reaktioner från VK på det som sker nu kring kommenterandet. Särskilt om demokratidebatten fortsätter i sociala medier, både om hundlatriner och tjänstetillsättningar. Intressant om tjänster är att stadsdirektören nu lämnar sin post (dubbla, är ju Vd för Umeå kommunföretag också). Förförra stadsdirektören som flyttades till chefstjänst för 2014-året lämnar kommunen vid halvårsskiftet för hög chefstjänst på Gotland.

    Det senaste, nog inte det sista, om kommunchefer i Umeå som slutar är ekonomidirektören. Annons i lokaltidningarna kom nyligen och på hemsidan
    http://www.umea.se/umeakommun/naringslivocharbete/arbetsmarknad/ledigajobbiumeakommun/ledigajobb.4.11787c7012354150a69800021687.html
    står bl a följande nu

    ”Ekonomidirektör till Ekonomifunktionen STF:2013:20”
    ”Umeå kommun är regionens största arbetsgivare med 11 000 medarbetare. Våra jobb präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att förbättra kommunens service. Umeå är en stad i ständig utveckling och är Europas kulturhuvudstad 2014.”
    ”Ekonomifunktionens uppgift är att skapa förutsättningar för god ekonomisk hushållning och stödja kommunens verksamheter, chefer och politiker med bra beslutsunderlag inom ekonomi-och anskaffningsområdet.”
    ”Då vår ekonomidirektör nu går i pension söker vi hennes efterträdare.”

    Som bekant blev det en konflikt mellan V-ledaren och ekonomidirektören som blev en stor sak medialt och där övriga partier backade upp ekonomidirektören. Men när samma tjänstemannachef för Umeå ekonomi tillsammans med förvaltningschefer la förslag om att spara på Nannabadbygge i två år, gick samma politiker emot henne. Trots att vid Kommunfullmäktige hon annars får så beröm för sin kompetens när hon förklarar budget och ekonomi, mm.

    Det är detta underliggande, en slags schizofren värld som råder i Umeå kommun och därmed ger alla sorts uttryck, reklamfinansierade latrintunnor, 35% överytor på badbygge, konstiga tjänstetillsättningar och underligheten i kommenterandet (en del tiger ju hellre), som VK och andra medier nu bör djupdyka mer i.

  3. Tommy

    Kan väl knappast undgått någon att Holmlunds skriverier innefattar en stor portion hybris sedan är det väl ointressant huruvida mailadresser eller IP-nr är falska det är ju trotsallt hans agerande som är under all kritik.

  4. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Precis när jag hade accepterat Näslunds kommentar, tappade jag kontakten med internet. Jag hann dock kopiera hans kommentar och klistrar nu in den i den här kommentaren:

    ”Hej på er
    Precis som Isak skriver så är det ytterst bloggaren som ansvarar för det som publiceras samtidigt som VK förbehåller sig rätten att agera om bloggaren bryter mot givna regler, e.x rasistiska, sexistiska.

    Det finns flera som felat genom åren och publicerat e-postadresser. Kanske även som Isak skriver har även du gjort det KG. Eller?
    Jag tror dock inte att det nödvändigtvis ligger illvilja bakom detta.
    Vi ska se över hur formuleringarna/reglerna är kring detta. Man ska känna sig trygg i att man blir korrekt hanterad och VK ska så långt det är möjligt underlätta för bloggarna så att misstag eller missförstånd inte inträffar.

    God fortsättning
    Ingvar Näslund, ansvarig utgivare VK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.