Invallningen i Brån




I Vännäsby och Spöland har stora insatser gjorts för att eliminera riskerna inför framtida höga vattenstånd. I Brån har ingenting hänt mer än att några varit där och tittat och satt några stakkäppar.

Marcel Berkelder har där lagt ner en hel del tid på att undersöka vart ansvaret finns för den vall mot älven som anlades för åtskilliga år sedan. Den är som de flesta Brånsbor vet i ytterst dåligt skick.

Delar av den har schaktats ut och här och där växer det stora träd på den. Träd på en vall som denna bör inte vara med än 10-15 cm enligt experterna.

Marcel har bollats mellan olika personer på Länsstyrelsen och kommunen. Kommunen i sin tur hänvisar till Länsstyrelsen, som åtminstone "bedömer" att det inte är en fråga för den. Osäkerheten hos myndigheterna över frågan om var ansvaret för vallens återställande ligger, är oroväckande, menar Marcel med fog.

"Webbredaktionen" för byns webbplats har jobbat vidare med frågan och då fått kontakt med den områdesansvarige på Vattenfall i Umeå. Han kunde berätta att man därifrån nyligen haft ett möte med Vännäs kommun och nu väntar på något slags skriftligt besked därifrån om deras intresse av att samarbeta i frågan. Det mötet tyckte man inte ens var värt att nämna för Marcel.

Vattenfall har en klar ambition att snarast ta sig an invallningsfrågan var det intryck som gavs vid samtalet med dess områdesansvarige. En del av sträckan är Vattenfalls. Andra delar är det "avsomnade" invallningsföretaget ansvar. Intrycket som också gavs vid samtalet med den områdesansvarige var att Vattenfall även kunde tänka sig att på eget initiativ ta sig an vallen. Vttensalls beroende av kommunens inställning till samarbete och ett avsaknat aktivt invallningsföretag är alltså inget absolut hinder för en åtgärd.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.