NATO vet bättre

Hur skall man uppfatta läget, när NATO tycks ha bättre insikter i det svenska försvaret än vad landets ÖB har?

Media har rappporterat om detta, men ingenstans har jag hört eller läst någon som undrat över det för mig så märkliga att NATO ser på vårt försvar så helt skilt från vad ÖB gjorde.

Är min undran helt obefogad och bara ett uttryck för hur dåligt insatt jag är i sådana här frågor?

(Än en en gång ställer jag en fråga i ett blogginlägg väl medveten om jag som vanligt inte kan räkna med svar från någon.)

5 kommentarer

  1. Lars-Gunnar Åström

    Jo, Karl-Gustaf vi kan väl konstatera att Sverige är invasionsmoget. Jag är chockad över att Sverige inte har något land eller kustförsvar. Hur i he kan regeringen inbilla sig att vi inte skulle kunna bli invaderade? Under andra världskriget duperade försvarsmininstern svenska folket med att försvaret var starkt och när kriget var slut fick vi se flygflottan som var rena parodin. Hur ansvarslös får en regering vara som sätter sina egna i säkerhet och resten får duka under då inga gevär finns liksom manska i förläggningarna. Stora garnisoner har skrotats och allmän militärtjänst är ett minne blott.
    Inte undra på att Borg kan slå sig för bröstet med att vi har god ekonomi då han inte behöver satsa militärt. Istället får militären mindre pengar för varje år. Det är i sanning skrämmande. Vill NATO ha Sverige som medlem under nuvarande premisser? Tvivlar.

  2. Jan Nilsson

    Det finns vissa saker Sverige är bra på. Vi har ett för nutiden relativt starkt flygförsvar som är så pass uppdaterat att det kan samagera med NATO-grannarna. Andra spetskompetenser finns också. När det gäller helheten tror jag ÖB har en smula mer koll. När man ser hur vi på ett par årtionden gått från 1000 artilleripjäser till nulägets 0 (noll) så undrar man hur saker och ting styrs.
    Världen såg väldigt annorlunda ut ett tag och Sverige drog för stora växlar på det, enligt min mening. Nu rustas och övas för obegripliga summor under Putin och även om vi inte är hotade på minsta vis måste vi visa att vi ämnar stå upp för vår suveränitet även i en osedd framtid. Vi behövde inte stå med hela invasionsförsvaret från kommunismens aggressivaste dagar. Men denna onda värld kräver tyvärr ett försvar, inte minst av små länder.
    NATO:s utlåtande ser jag som ett litet erkännande för vårt bidrag här och där, t.ex. i Libyen. Lite smicker luktar det kanske också. I värsta fall är det en del i ett uppmålande av en skev bild som kan underlätta för NATO:s minskande ambitioner och möjligheter att stå upp för Europas försvar.

  3. Wiseman

    Du har läst nyheten precis som Försvarsdepartementet vill att man ska läsa den. Den omtalade rapporten bygger på underlag som lämnats in från Försvarsdepartementet till NATO:s Planning And Review Process som ger ett utlåtande om Försvarsdepartementets målsättningar för svenskt försvar. Att dessa är väsensskilda från verkligheten i Försvarsmakten har journalisten inte förmått att uppfatta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.