Svärfars hemställe

På väg tillbaks till Plas’n (Arjeplog). Bilden från Vänster: Svärfar Arvid, Lars dåvarande flickvän, Karin (bara huvudet syns), Lars och Kalle himself.

Jag står nu inför någonting mycket spännande. I morgon åker jag med mina söner och deras två söner till min svärfars hemställe i Arjeplog.

Min första frus pappa, Arvid Kaddik, var same, dock inte renskötande same. Han växte upp på ett ställe som heter Allek och ligger vattenmässigt kopplat till Piteälven. Stället ligger ca 6 mil norr om Arjeplog. Sista biten dit går med båt eller snöskoter.

Varje sommar tillbringade vi minst en vecka med svärföräldrarna i Allek. Vi var också där tidigt varje vår, oftast vid påsk. Våra söner var förstås med oss, sedan de blivit något större.

Redan nu känner jag att det kommer att bli dagar, när många minnen kommer att väckas, både såväl goda som mindre trevliga. Svärfar var en mycket bestämd herre och hade sannolikt svårt att förlika sig med att hans enda dotter gifte sig med en "svensk".

Vi hade som alla redan nu kan förstå en och annan dispyt under vårt dagliga arbete med fiske och annat. Vi kom ändå för det mesta bra överens och detta trots att han var en djupt troende och politiskt aktiv moderat och en "ogudaktig" politiskt aktiv socialdemokrat.

Den känslomänniska som jag är kommer troligen att tvinga mig undan från de övriga en stund och gråta en tår. Jag är övertygad om att mina söner kommer att förstå.

I grunden känns det fantastiskt fint att få åka dit igen. Jag tror att det nog är minst femton år sedan jag sist var där. Den här gången kommer jag att få passa min barnbarn, precis som jag förr i tiden bidrog till att mina nu vuxna söner hade något att göra när vi var där. Sönerna, Lars och Anders, åker i första hand dit för att fiska.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.