Flygplansljudet

Det här inlägget kommer inte att handla om höga ljudnivåer i närheten av våra flygplatser. Det kommer inte heller att handla om höga ljudnivåer från motorerna inne i planen.

Mina funderingar gäller i stället högtalaranläggningarna inne i planen och den information som de skall förmedla till passagerarna från piloten och anna personal i planet.

Jag tror mig veta hur noggrant alla flygplan måste kontrolleras och det med bestämda tidsintervaller och efter bestämda flygtimmar. Glada måste vi självfallet vara över det. Ännu gladare skulle vi kanske bli om man då och då även kollade sina mikrofoner och högtalare och annat som hör till för att få dem att fungera.

Vi flyger en hel del numera och har kunnat konstatera problemet är likartad oberoende av flygbolag och oberoende av var i världen man flyger. Jag kan mycket väl tänka mig att det man vill säga till oss passagerare kan vara av största vikt även ur säkerhetssynpunkt. Mycket som sägs klarar vi oss säkert bra förutan.

Länge har jag trott att allt bara har berott på min nedsatta hörsel, men när även min fru ibland inte kan uppfatta vad som sägs vare sig på svenska eller på engelska, inser jag att det är ljudet som det är fel på. Eller kan det vara så enkelt att de som talar saknar förrmåga att tala tydligt och på rätt sätt in i sin mikrofon?

Det var dagens gnäll – jag är nog en riktig gnällspik ändå.

En kommentar

  1. Andreas Jansson

    Du har så rätt Kalle!

    Många ggr inom inrikesflygen så beror det på en härlig mix av urusla högtalaranläggningar, dåliga mikrofoner samt okunskap om hur man talar i en mikrofon.

    Har flugit alldeles för mycket de senaste 2 åren och det är alltid samma problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.