Blogginlägg och kommentarer

Att blogginlägg publiceras utan förhandsgranskning men inte kommentarer är för mig en underlig och svårbegriplig ordning.

Jag ställt en fråga om detta till bloggredaktionen, eller vad nu den enhet på VK som sköter bloggen kallas. Det svar jag fick var lika kristallklart som intetsägande. VK har bara helt bestämt sig för att så skall det vara. Det hade förstås varit intressant att få tanken bakom.

Visst begrepp har jag om vem som ansvarar för det som publiceras i en periodisk skrift. Själv har jag som bloggare inget juridiskt ansvar, men förstås ett moraliskt ansvar, för att det som jag skrivet blir publicerat. Det formella ansvaret har den ansvarige utgivaren. Han läser naturligtvis inte allt innan det publiceras utan måste lita på alla sina medarbetare på tidningen.

De flesta blogginlägg är i regel längre och innehållsrikare än de korta och sparsamt förekommande kommentarerna. Den som t.ex. medvetet eller omedvetet gör sig skyldig till värsta tänkbara personangrepp, grovt nog för att kunna leda till en polisanmälan, kan utan vidare göra det i ett blogginlägg och få det publicerat inom mindre än att par minuter.

Det går däremot inte att göra samma sak i en kort kommentar. Kommentaren publiceras först sedan någon på VK kontrollerat att den håller sig inom tryckfrihetens ramar och stämmer med VK:s olika policyregler. Jag håller det f.ö. för givet att kommentarerna ofta missas och inte alltid läses ens av den som skrivit det inlägg som kommenterats.

Kan någon av läsarna hjälpa mig att förstå, varför det är på det här viset?

3 kommentarer

  1. Dave

    När du skriver en vanlig artikelkommentar på VK kan du vara helt anonym.
    När du skriver ett blogginlägg stoltserar du med namn och bild alldeles intill.
    Dessutom måste du ansöka för att få blogga på VK, så det sker en viss screening innan man släpps lös.
    Visst skulle man ljuga ihop en profil och ta någon random-bild och säkert få blogga om man ville, men man skulle nog bli avstängd ganska fort om man började raljera om nazism eller körde med grova personangrepp.
    Bara för att det inte sker någon förhandsgranskning på blogginläggen från VKs sida betyder nog inte att man får bete sig hur som helst.

  2. K-G Sjöström

    Hej Dave!
    Man är inte alls anonym, när man skriver en kommentar till någons blogginlägg.

    Anonym kan vara vara för läsarna, men INTE för VK, som ju kräver min e-postadress… OK då, den kan vara helt påhittad förstås. Tänkte jag inte på…..

  3. R(obban)

    Jag har mailat en hel del förbättringsförslag på funktionerna på bloggen till VK:s red. Fick till svar att man nu jobbar med att förbättra funktionerna/ta fram en ny Blogg. Min motfråga då var naturligtvis när detta skulle vara genomfört. Svaret då blev: att det kunde man inte svara på! Detta finner jag mycket märkligt! Seriösa företag med professionell ledning (vilket jag hoppas VK har) brukar inte dra igång projekt utan att man har en projektplan där budget och tidplan är dom viktigaste ingredienserna. här får vi nog inget svar iaf.
    Beträffande din fundering ang. efterlevnaden på att besvara alla kommentarer så finns det ju en hake i att man får söka efter nytillkomna kommentarer, och dom är dessutom inte markerade som ”nya”, och därtill ha kommit in långt bak i blogginslagen.
    Jag har iaf. föreslagit VK att kommentarerna skall vara länkade till den egna första sidan, så länge som dom inte är avmakerade. Detta för att man varken skall behöva söka efter, eller missa nån kommentar. dom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.