Minns The Ark på Open

En period i mitt journalistliv var
jag musikrecensent för VK Nöje.

Ett av de starkaste minnena från Umeå Open var 2003 (tio år sedan i år!) då jag fick bevaka The Arks konsert sent på natten i Idun, Umeå Folkets hus.

Jag minns hur trött jag var, de började efter ett på natten. Och jag minns hur omtumlad jag var efteråt.

Här nedan är min recension/artikel från den natten, publicerad 31 mars 2003. Den blev dock bara en liten sidoartikel från festivalbevakningen (se inringad till höger). Ed Harcourt var huvudnumret på samma sida, och Marit Bergman toppade den andra festivalsidan.

Själv fick jag skriva även om Advance Patrol. Men dem minns jag inte ett spår av – även om rubriken var "Skånsk hiphop spred glädje".

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

En uppvisning i publikfrieri

Allsångsrefränger , budskap och glädje. Det är The Ark i ett nötskal. Finalspelningen i Idun var en mästerlig uppvisning i lyckat publikfrieri och färgglatt artisteri.

För tre år sedan visste ingen vilka The Ark var. Två skivor senare har få svårt att stå still när bandet fyller en jättelokal som Idun på Umeå Folkets hus under Umeå Open.

The Ark levererar budskap skrivna i stora bokstäver; budskap om tolerans och kärlek i stället för inskränkthet och homofobi. Till musik med glitter och glam.

Bandet gick på strax efter klockan ett på natten. Men den säkert trötta publiken var med på noterna direkt i inledande Father of a son. Låten som gör upp med fördomarna om vem som kan bli en bra far.

Spelningen igenom var ett pärlband av snärtig gladpop. Ola Salo är en centralfigur som inte räds för de stora gesterna, även om det ibland blir teatraliskt på gränsen till parodi. Men han ror båten i land. 

Ark har publiken i sin hand och styr varsamt in i natten mot det obevekliga slutet. Men innan dess har vi fått höra hits som Echo, Let your body decide, och givetvis It takes a fool to remain sane.

Ola Salo höll ett litet anförande om det mörker som råder över världen: över Bagdad lyser bomber upp natthimlen och tusentals barn sitter med en stor svart klump i magen. Varpå publiken givetvis jublade enormt. Tell me this night is over följde.

När klockan var två skulle bandet sluta, men rev ändå av Calleth you, Cometh I som en värdig festivalavslutning. The Ark kom, sågs och segrade. Precis som väntat.

JONAS REDIN

 

PS: På http://www.vk.se/noje följer du allt om Umeå Open 2013!

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.