LCHF cheesecake – Chokladdröm
Jag har ätit så kallad normal LCHF (max 25 gram kolhydrater per dag) strax över en månad, för att försöka få lite ”fason” på kroppen efter graviditeten.
Sötsuget har minskat brutalt under denna tid, men då och då, framförallt på kvällarna, kommer det stunder när det slår till och jag verkligen måste ha någonting som stillar.
Ofta kan faktiskt en frukt eller två funka för mig (blodapelsin har jag dille på för tillfället), och/eller en god kopp te med en gnutta sötströ.
Men ibland är det inte nog, så jag har experimenterat lite grann på slutet och tänkte nu dela med mig av en ny favorit.
Ingredienser (8 bitar):
Botten
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1/4 tsk vaniljpulver
2-3 msk sötströ
100 g smör
1 ägg
Fyllning
200 g färskost
1 dl sötströ
3 msk kakao
1/4 tsk vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde
Glasyr
100 g smör
2 dl vispgrädde
5 msk sötströ
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
1/2 dl starkt kaffe
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader.
2. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och vaniljpulver i en bunke.
3. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna. Rör till sist ner ägget.
4. Tryck ut degen i en smörad form med löstagbar kant och grädda i ugnen i 8 minuter. Låt svalna.
5. Vispa ost, sötströ, kakao och vaniljpulver till en slät smet. Blanda i äggulorna.
6. Vispa grädden hårt.
Häll sendan smeten i formen och ställ in i frysen.
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt grädde, sötströ, kakao, vaniljpulver och kaffe.
Låt koka en liten stund tills krämen tjocknar.
När kakan har blivit fast i konsistensen, ta ut den ur frysen och bred glasyren över.
Ställ in den i frysen igen i några timmar.
Ta ut kakan ca 30 minuter innan den ska ätas och dekorera med färska hallon eller andra bär.
Enjoy!