Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Återblick på Ellis Island


Via immigrantmottagningen på Ellis Island utanför Manhattan kom mängder av européer, och andra, till USA. Av olika anledningar och med skiftande bakgrund och framtid. Några lyckades i stort eller smått, för andra gick det inte lika bra. Några dog på vägen, några fick inte komma in i USA p.g.a. att de blivit sjuka i lastrummen på fraktbåtarna. Det kunde bli så under en period när de lokala myndigheterna tyckte att immigranttrycket var för stort.

Anledningarna var högst olika, men många kom på grund av att man upplevde sig förtryckta och diskriminerade av kyrkor i Europa. Både katolska kyrkan och protestantiska kyrkor kunde anse sig ha monopol på utövandet av kristen tro. I Sverige inte minst under konventikelplakatets tid i Sverige när det var olagligt att samlas till ett möte som inte var ordnat och hållet av prästen.

Det blev många innerligt och varmt troende kristna som reste västerut. Säkert många halsstarrigt religiösa också. Om vi ser lite närmare på Amerika och tänker på vilka den vita befolkningen härstammar ifrån 2-3 led tillbaka så kanske vi kan förstå lite mer. Naturligtvis är det kristna inslaget starkare på landsbygden är i t.ex. NY där alla folk och religioner finns, men även där ser man människor slinka in i kyrkorna i en helt annan omfattning är i Sverige. Som kristen från ett närmast unikt sekulariserat land kan mycket av amerikansk kultur- och "In God we trust"-kristendom kännas ytlig och påklistrad. En hel del är nog det, men inte allt.

Jag lutar åt att att mycket av det bästa man finner i det amerikanska samhället har sitt ursprung i kristen tro och inställning till andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.