Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

On the road


Idag rullade vi de knappa 40 milen till Washington. 11 personer i en "fullsize-bus". Jag satt längst fram fast jag klev på nästan sist. Det kunde bli en del bilder på det viset. Platsen var kanske ledig för att det saknas säkerhetsbälten fast bussen var rätt ny.

Vår chaufför Santos är "Hispanic", ifrån Sydamerika, och vi pratade bussar en lång stund. Dieselmotorer, favoritmärken, hållbarhet. Vår buss hade en del amerikanska specialiteter och en Detroitmotor. Hans favoritbuss har Mercedesmotor.

I konkurrensens och den fria företagsamhetens hemland har industrin tyvärr ofta varit för konservativ och hemmablind. Räknat med gamla meriter och att amerikanerna ska fortsätta att köpa amerikanskt. Idéer och möjligheter finns, men man har vilat på hanen.
Igår såg jag flera gas-hybrid-SUV:ar som taxibilar i NY. På nätet såg jag att Ford började sälja dem 2004, de första hybrid-SUV:arna över huvud taget. Varför har en bilnörd inte hört talas om dem? Varför satsas det inte mer på tekniken?
Ford och Toyota har bytt ihop lite, Toyota ska ha fått lite dieselteknoiogi och Ford en del hybridpatent som Toyota satt på. Kanske där problemet sitter. Ford får kanske inte exportera gas-hybridbilarna man tillverkat i fyra år.

Santos är övertygad om att Obama kommer att vinna. Det sprider sig ett leende över hans ansikte när han talar om honom. Han nämner hur de unga gillar honom, om att han står för något nytt. Även det faktum att Obama är färgad betyder nog mycket för många med liknande bakgrund som Santos.
Samtidigt inser han att det kommer att bli mycket svårt att leva upp till förväntningarna.
Som ni har sett tyder de tidiga resultaten på att Santos får rätt.
Själv kan han inte välja. Han är registrerad i Florida och kan inte åka dit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.