Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Måste man skrota utbildningar där alla får jobb?

I eftermiddag var vi på Liljaskolan, fick nyckel och började påta lite inför firandet på lördag. Jag gick in och munhöggs lite med skolchefen, Bosse Nilsson, som satt med pannan i djupa veck.

Han hade en fråga som han gärna hade velat få hjälp att peta iväg till politiker lite längre upp i systemet. Är det rimligt att Liljaskolan ska subventionera staten och övriga Sverige?

Saken är att anläggningsmaskin-, lastbils- och bussförarutbildningarna som sorterar under vuxenutbildning är synnerligen framgångsrika. I stort sett alla elever som går ut har fått jobb. Man har i nuläget fyra sökande på varje plats. Liljaskolan i Vännäs är som vanligt kostnadseffektiv. Utbildningen går ’i skift’, man kör två grupper. Gymnasieutbildningarna kör dag och vuxenutbildningen kväll. Fordon och maskiner nyttjas maximalt.

Det är staten som betalar för de vuxna eleverna (eller bestämmer priset kommunerna betalar?). I alla fall betalas så njuggt att dessa mönsterutbildningar som varje år släpper igenom 90-100 elever tillsammans går knappt 2 miljoner back! Bara en liten del av eleverna är kommuninvånare. Nog är vi generösa i Vännäs, men det här fungerar inte. Antingen måste vi få fullt betalt, eller också måste kanske dessa utbildningar läggas ner. Med tanke på arbetsmarknadsläget och att det pensioneras en stor andel chaufförer framöver verkar det inte direkt vettigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.