Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Huvudsaken


Man tar olika steg i utvecklingen även sen man passerat 50. Inte är man alldeles opåverkad av media heller.

Efter att ha sett VK:s Jonas Redin twitterkommentera ”anticykelhjälmslobbyn”, som jag inte visste fanns, föll jag till föga idag. Några tidigare påpekanden om att en rektor bör använda cykelhjälm har väl också ramlat in genom åren.

Jag har köpt en tidigare, men den var till min motionerande pappa på nittiotalet. Det gick väl sådär att få honom att använda den. Det kan vara svårt att få gamla hundar att använda cykelhjälm, det är jag själv det främsta beviset på.

Så, nu har jag fyra huvudskydd för olika ändamål. Vore det inte en uppgift för någon innovativ entreprenör, att uppfinna en multihjälm där samma skal med varierande inkråm kunde användas till ett par sommaraktiviteter och några vinteraktiviteter? Moped, cykel, skidor och bräda ungefär. Skulle någon behöva alla fyra kommer man idag gärna en bra bit upp i fyrsiffriga summor.

Men, som vi människor fungerar behöver den en viss coolhetsfaktor för att sälja.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Jonas Redin

    Först nu snubblade jag över det du skrivit ovan. Det jag kallade för ”lobbyn” handlar, som jag förstått det, om att det finns en motvilja mot eventuell lag på cykelhjälm för alla.

    Det fick jag flera reaktioner på när jag skrev en krönika om cykelhjälm. Bland annat av twittraren @eriksandblom
    Anticykelhjälm-lobbyn menar, som jag tolkar dem, att:
    1) om en lag införs där alla ska ha cykelhjälm, så kommer många att sluta cykla
    2) att cykla är hälsosamt, slutar många cykla så ökar ohälsan men än vad cykelhjälmens positiva effekter gör för hälsan.

    Jag håller nog inte med om det resonemangets logik, men tycker att folk som cyklar kan besluta själva om de ska ha hjälm. Svårt att övervaka en sådan lag, också…

    Ett annat argument som lyfts fram av de organiserade cykelhjälmsmotståndarna (i Köpenhamn verkar det vara hett att ogilla cykelhjälm) är att folk med hjälm tror att de är osårbara och cyklar farligare.

    Ytterligare antihjälmlobbyism är att hävda envetet att få av skadade cyklister verkligen skadat sig i huvudet.

    Hur lobbyn än argumenterar, så vill jag skydda skallen eftersom jag cyklar väldigt mycket. Och jag tycker att fler borde göra det. Frivilligt. Innan en olycka händer.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Jonas Redin (2012-09-06 20:23)
    Trevligt du kommenterade i alla fall.
    Håller med. Har som sagt investerat i hjälm själv, först i år. Men då cyklar jag inte alla år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.