Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Apropå Sjöstedt

Det meddelas att Jonas Sjöstedt blir valberedningens förslag till Lars Ohlys efterträdare. Surprise, surprise.

Vill man ha makt och inflytande hade man väl inte så mycket att välja på. Man har nog inte heller så mycket annat val än att försöka blåsa liv i det röd-gröna samarbetet. Visst kan det vara spännande att profilera sig och höja politiska marknadsandelar och partibidrag, men vill man i framtiden försöka  påverka och vara med och stifta lag får partierna i dagens politiska landskap bestämma sig för om man vill samarbeta eller inte. Blir spännande att se hur stor lusten är bland Vänsterpartiets ex.

Den sympatiske Sjöstedt står tyvärr för en politik som inte fungerar i praktiken, den kräver som förr att det finns fler rika än det gör som är ännu rikare än de är. Det kommer inte att hindra att mången besviken socialdemokrat kommer att rösta på honom. Eurokrisen kommer att ge partiet lite extra vind i seglen under honom. Borgerliga röster som i nuläget tycker att vi ska gå med i Euron snart nog kan bidra till att några som röstade borgerligt förra gången reagerar känslomässigt och frestas välja Sjöstedt nästa gång. Den som i stormen blir vacklande bör besinna sig – det finns en verklighet bortom valuta- och plakatfrågorna.

När Sjöstedt säger att han vill ha mindre gnäll så låter det i alla fall bra. Han menar i partiet, jag tänker på gnäll i allmänhet. Det är bland det dyraste och mest improduktiva som finns. Det ger ingenting, men kostar och tar så ofantligt mycket.

Jag säger till slut som jag sa till Jonas efter vår debatt i Vänns inför valet: "Lagom lycka till!". 😉

 

SvD DN Aftonbladet Expressen Dagen VK

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

  1. lf

    Jonas Sjöstedt är en respekterad och kunnig politiker.
    Vill man ha makt och inflytande då har man inte mycket att välja på?????????????
    Ville du inte ha inflytande när du kanditerade till riksdagen?
    Denna blogg är svammel Nilsson!

  2. Jan Nilsson

    Svar till lf (2011-12-10 16:30)
    lf, tror du misssförstod här. Med kloka, erfarna, respekterade och kunniga ledare får partier mer makt och inflytande. Personligen hade jag därför gärna sett att partiet valt någon annan. 😉

  3. Isak

    ”Den sympatiske Sjöstedt står tyvärr för en politik som inte fungerar i praktiken”. Men hallå Herr Nilsson under
    dom senaste åren har vi ”råkat” ut för en av dom värsta
    kriserna i världsekonomin. Europa upplever idag att hela
    Unionen kan rämna. Det kommer att kosta tusentals miljar-
    der euro för att rädda den. Och bäste Herr Nilsson, Jonas
    är faktiskt den ende svenske politiker, både i EU-parla-
    mentet och i Sveriges riksdag som konsekvent har drivit
    det som idag är svaret på det misslyckade experimentet med
    både EU och Euron. Så sedan mellan oss, den där debatten
    mot Jonas klarade du inget vidare, men det har jag ju sagt förut.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2011-12-10 21:34)
    Vad jag vet har vi de senaste åren råkat ut för två av de värsta ekonomiska kriserna i modern tid. Att det är viktigt att hålla koll på EU-byråkratin är jag klart medveten om, men politik är inte bara EU.
    Jag visste inte att du var i Vännäs när det begav sig, eller menar du bärplockardebatten i P1? Hur som, jag är glad att det gick som det gick mot ett debattproffs med elva år i EU-parlamentet.

  5. Mike

    Just på detta sätt kan man förvänta sig att en rädd blåmoderat ska reagera. Enda sättet att höja sig själv är att försöka sänka andra. Jonas är en klippa som du inte hade mycket att ge emot i debatten;)

  6. Jan Nilsson

    Svar till Mike (2011-12-11 13:45)
    Du får nog läsa inlägg och kommentarer en gång till så klarnar det nog hur jag ser på Jonas Sjöstedt. Jag sänker definitivt inte honom, men tror inte på V:s politik.
    Att han och jag spelar i tämmeligen olika divisioner är jag väldigt medveten om. 🙂

  7. Jan-Erik Vahlström

    Förstår inte att du skyller alliansens misslyckanden på finanskrisen. I en finanskris så borde man vara lite försiktig att ge ut skatteavdrag på skatteavdrag. Skatteavdrag till dom som jobbar, skatteavdrag till privata bostäder, skatteavdrag till städhjälp (men bara vissa kan ju utnyttja det). Samtidig läser man om indragningar av det som vi tidigare ansetts som självklara, men ingenting verkar vara heligt nu. Läste nu senast i VK att man skall dra in mätningen av pollen i luften. En försumbar kostnad men men till stor nytta för allergiker bl.a. Även dessa växelpengar måste man nypa. Kom nu inte och säj att det är sossar som styr landstinget. Alla dessa indragningar beror ju på alliansens indragningar för kommuner och landsting. Jag skulle kunna uppräkna massor av åtgärder som direkt är beroende på alliansens politik och som urhålkar välfärden på det grymmaste, men jag ska bara ta en till som berör mej. Jag har diabetes men behöver ”bara” mdicineras (än). Tidigare så fick jag teststickorna gratis för att kunna kolla min sockerhalt, men inte nu. Om jag nu inte har råd att köpa dessa stickor för att testa min blodsockerhalt så skulle det kunna innebära att jag går omkring med för hög sockerhalt och lär då kanske snart bli tvungen att ta insulinsprutor. Jag nöjer mig med detta för denna gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.