Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

TV4, mobbningen och skollagen

Hur skulle TV4, Idols "huvudman",  klara en konfrontation med vårs skolors likabehandlingsplaner? Skulle man klara ett möte med skollagens bokstav, anda och mening? Tvivlar nog på det.

Det skrivs om TV-krossandet av unga på aftonbladet.se idag. Dels genom några ord av Sara Damber , dels i krönikan "De kastas till lejonen i Idol-Colosseum".

Så här står det i skollagens sjätte kapitel med överskriften "Åtgärder mot kränkande bahandling":

7 § Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling.

9 § Huvudmannen eller personalen får inte utsätta ett barn eller en elev för kränkande behandling.

12 § Om huvudmannen eller personalen åsidosätter sina skyldigheter enligt 7, 8, 9, 10 eller 11 § ska huvudmannen dels betala skadestånd till barnet eller eleven för den kränkning som detta innebär, dels ersätta annan skada som har orsakats av åsidosättandet.  ….

Är det idé att försöka bekämpa mobbningen när program som ovan tar legitimerad elakhet till nya höjder? Eller kanske bottnar. När lejonen glorifieras i den nya tidens offerriter med masspublik och fortplantar hållningar och ord till riktigt unga tittare. Där talar vi nog om "annan skada" i storformat.  Medan vi i skolan ska prata värdegrund.

Snacka om underläge.

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. P.

    Skolan och andra arbetsplatser ska praktisera goda värderingar. Det är ofta där det brister. Planerna implementeras inte.

    I den ena artikeln i Aftonbladet antyds att hårda ord mot vuxna är acceptabla. Vuxnas sätt att behandla varandra avspeglas i barnens sätt.

    Det enda sättet att förbättra situationen är att förkunna Jesus och sträva efter frihet i vardagen för varje människa.

  2. Jan Nilsson

    Svar till P. (2011-09-13 21:24)
    Vi ska knoga på och försöka implementera våra planer, men får de unga sen glassig mobbingutbildning var och varannan kväll jobbar skolan i hård motvind. Likaså om planernas människosyn motarbetas av att vi säger vad som helst om medarbetare, chefer, andra folkslag, skolpersonal, politiker och andra hemma vid köksbordet.
    Vi tycks gå mot ett allt hårdare samhällsklimat och jag tror det handlar om annat än politik.
    Jag tror också att kristendomens breda avtryck har lämnat efter sig många positiva ”biprodukter” i samhälle och ”medmänniskosyn”. Men den effekten är nog avklingande. Och hån, hårdhet och människoförakt måste hanteras även när kristendomen mest bara är ett ytligt minne och lite kulturrester. Det jobbar man på även i andra kultur- och religionområden.

  3. Kicki & Christoffer Hedlund

    Ånyo kom bibelord till mig. Denna gång Daniels bok kapitel 6. Daniel blev kastad i lejongropen men Gud räddade honom. Istället blev de som oförrätt sett till att han hamnade där offer för lejonens käftar.

    Jag tänker på Jesus. Så blev det även för han. Jag tror att Gud också kan gripa in i orättvisor som du påtalar här.

    /Kicki

  4. Jan Nilsson

    Svar till Kicki & Christoffer Hedlund (2011-09-14 14:49)
    Det tror jag också att han kan. Hjälpa ifrån och hjälpa igenom.
    Men som skola och medmänniskor har vi ett ansvar att se till att så få som möjligt hamnar i situationerna och att stå upp för dem som gör det. Antingen mobbningen sker i korridoren eller arbetsplatsens fikarum.

  5. Kicki & Christoffer Hedlund

    Absolut, vi ska gå till rätta med synden och motarbeta orättvisor (även om det kan kännas bekvämare att stoppa huvudetet i sanden). Det är viktigt att lyfta olika frågor till ytan, precis som du gör här. Själv längtar jag efter att engagera mig politiskt men just nu är det inte läge för det. Kanske är det andra arenor jag ska lägga min energi på. Gud får visa vägen 🙂
    /Kicki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.