Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En bitvis blåsig dag

Idag hade vi "bussresenärer" ledigt från Mariaskolan. Jag använde ledigheten till att tillbringa bortåt tio timmar i Vännäs medborgarhus.

Först var det andra och sista dagen i en jämställdhetsutbildning för kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens medlemmmar, hållen av Agnes Lundgren. Precis som förra gången var vi inte många. Man får väl anta att de flesta i Vännäspolitiken anser sig fullärda. *s*

Allvarligt talat var det som förra gången en balanserad och bra utbildning med gott faktaunderlag och en synnerligen påläst ledare som också hade kollat upp Vännäspolitiken. Det kröp fram skillnader på olika plan som inte är så lätta att försvara eller ursäkta. Utbildningen fick en närmast ögonblickligt konsekvens i ett beslut efter lunch.

 

Efter lunch blev det nämligen kommunstyrelse. Det var stundtals en av de stormigare tillställningarna, för att vara Vännäs. Jämfört med en del andra ställen var det nog mer som fridens liljor. Vännäs är i mycket en samförståndets plats, något man på båda sidor blockgränsen bidrar till. Orsaken till turbulensen ligger i den ekonomiska situation som uppkommit. För kommande år har alla förvaltningar presenterat stora extra behov, totalt nästan 45 miljoner.

Det är så glädjande med alla barn som föds, men majoritetens politiskt betingade och  totala nej till alternativen i t.ex. barnomsorgen har bidragit till att vi nu måste bygga och driva fler nya förskoleavdelningar än vi behövt annars. Förskolorna behöver vi absolut som bas i barnomsorgen, men med större öppenhet för alternativen skulle många miljoner kunna sparas åt Vännäsborna.  Det blev inte lättare med ekonomin när majoriteten t.ex. drev igenom det dyrare alternativet av två möjliga när det gällde byggandet av en avdelning. Det kostade Vännäsborna 6 miljoner istället för 3.

Alla partier har varit med i budgetarbetet och tillsammans kommit fram till ett gemensamt förslag, med mindre variationer. Moderaterna har t.ex. reserverat sig mot inrättandet av en administrationschef i ett läge när den svaga ekonomin sannolikt kommer att få kännbara följder för kärnverksamheterna. Många människor kan få gå på grund av bristerna i ekonomin. Då är det inte rätt läge att anställa mer folk inom administrationen, även om det nu visar sig handla om två ypperliga förslag. Personer som man så oerhört gärna skulle se i verksamheten.

Idag kom ett förslag från majoriteten att det överskott vi enligt prognoserna kan få ska delas ut till sista kronan och lite till. Kommunallagens "God ekonomisk hushållning" kräver att en kommun med Vännäs omsättning ska ha ungefär 13 miljoner kronor i överskott. Då kan man reinvestera,  ersätta det man "nöter upp". Vi kunde enligt prognoserna eventuelt få lite drygt det överskott som krävs, 14,5 miljoner. Idag la (V) ett förslag som (S) "förbättrade" så att vi t.o.m. kom på ett minusresultat för nästa år och oerhört svaga resultat de kommande åren. Vännäs har varit nära ruinens brant för ett antal år sedan. Vi ska inte dit där vi inte har några val och inget manöverutrymme igen!

Även vi i Moderaterna och de andra borgerliga partierna oroar oss för vilka konsekvenser vår svaga ekonomi ska få för viktiga verksamheter. Samtidigt kan vi inte dela ut pengar som vi inte vet att vi har. Vi ville först se vad förvaltningarna själva kunde göra åt situationen, se prognosernas hållfasthet och se om det kan komma mer pengar. Det blev ajournering med upprörda känslor lite här och där. Efteråt kunde vi enas om att sända tillbaka förslaget till budgetustskottet. Jag hoppas verkligen att vi landar i något ansvarsfullt.

Det var mycket mer som timade, men det får intresserade framöver läsa om i protokollet på www.vannas.se.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.