Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Förvånande opinionssiffror

Det har det enligt min mening varit länge. När jag nu kikar på lite olästa artiklar tycker jag att det fortfarande är märkliga siffror.

Även om Alliansen leder så förstår jag inte hur det rödgröna laget kan ha så hög väljarandel.

Personligen tror jag den sjunker närmare valet. Riskerna med att t.ex. få en regering beroende av ett synnerligen oförutsägbart vänsterparti borde vara uppenbara för många "övergångare" mellan blocken. Särskilt i Europas nuvarande riskabla läge. Det sista vi behöver är överbudspolitik och regeringskäbbel som den interna oenigheten inom V förvarnar om.

Då känns det väldigt annorlunda med dagens interna rapporter om  samarbetsklimatet inom Alliansen.

Förresten, det verkar som om det en tid börjat strömma ut kapital igen från Sverige p.g.a. rädslan för en rödgrön valseger med bl.a. återinförd förmögenhetsskatt. Man kan bara hopppas att opinionssiffrorna stabiliserar sig på en klar övervikt för Alliansen så att Sverige slutar att åderlåtas på riskkapital med bl.a. än mer stigande räntor som följd.

Sveriges låg- och mellaninkomsttagare har inte råd med att det spekulerats i en rödgrön valseger. Ingen annan heller.

Etiketter: , , , ,

29 kommentarer

  1. Isak

    Kan nog hålla med dig att opinionssiffrorna förvånar. I V:a Götaland så skriver åtta kuratorer i GP att siutation-
    en för dom utförsäkrade är alarmerande. För första gången
    i Sveriges efterkrigshitoria träffar vi på en grupp männ-
    iskor, vilka är helt utförsäkrade i vårt socialförsäkrings-
    system. Arbetslösheten är fortsatt hög och då speciellt
    ungdomsarbetslösheten. Det kapital som börjat strömma ut
    från Sverige är nog att härröra till dom nya miljonärernas
    semesterresor till utlandet. Enligt mina opinionssiffror
    så är det fortfarande en viss röd/grön majoritet, men det
    är jämt.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2010-05-08 11:16)
    Jag inser att det är mycket tufft för dem som blir hänvisade till försörjningsstöd. Nu är det trots allt betydligt färre än på 90-talet, vilket inte hjälper den enskilde som drabbas.
    Annars läste jag i GP igår att fem gånger fler än väntat blev kvar i ”förtidspensionen”. FK räknade med 5 % av dem som omförsäkrats, men det verkar bli 25 % som blir kvar. Sammanlagt 10 000 färre än väntat blir hänvisade till försörjningsstöd.
    Det är inte semestrar som ligger bakom kapitalutflödet. Inför risken att förmögenhetsskatten tillbaka kan mycket riskkapital hamna i länder där den garanterat inte finns

  3. Gripensvärd

    Redan idag utan förmögenhetsskatt, så har vi i Sverige svårt att hitta riskvilligt kapital. Utländska investerare har högre avkastningskrav när de investerar i Sverige än i andra länder med gemensam valuta, då de även står inför en valutarisk (En anledning till varför jag är för en gemensam valuta). Det är enligt mig oerhört allvarligt om vi återinför förmögenhetsskatten i Sverige och pressar kapital utanför Sveriges gränser.

    Så visst håller jag med dig Jan, om att spekulationer om en rödgrön valseger är vi gärna utan.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Gripensvärd (2010-05-08 16:53)
    Visst finns fördelar med gemensam valuta, men hur tror du det kommer att se ut framöver? Tror du det går att sälja in EMU-medlemskap till svenskarna inom de närmaste 20 åren? Det beror nog på hur dagens finansröra slutar.
    Skulle det bli rödgrön vinst och någorlunda utdelning för V i politiken blir vi i.o.f.s. troligen ett eget Grekland ändå, Euro eller inte. Även med MP:s energipolitik.

  5. Isak

    Bästa Herrar Gripensvärd och Nilsson, både med och utan
    fastigheter så har Sverige aldrig tidigare haft så många
    milionärer som vi har i dag. Trots förhållandevis låga
    skatter på kapital och förmögenheter så har vi ändå för
    hög arbetslöshet. Genom att höja direkta skatter på för-
    mögenheter och kapital i förhållande till det arbetande,
    då skulle det stimulera till både företagande och det
    arbetande kapitalet. Att vänstern skulle såga av den gren
    som man sitter på är väl föga troligt. Att nyliberalerna
    tror att dom hittat på hjulet en gång till är bara att
    beklaga.

  6. JonasE

    Enligt vice ordförande i riksdagens social-försäkringsutskott(Veronika Palm), så är detta de senaste uppgifterna om de utförsäkrade:
    Enligt ST:s undersökning bland förmedlare på AF, ser de att 82% av de utförsäkrade behöver mer medicinsk vård eller rehabilitering.
    Av deras sökande var det 50% som inte har arbetsförmåga nog att gå i något AF program utan lämnas tillbaka till FK.
    Resterande 50% finns det inga jobb till, utan det blir program på AF som gäller.
    Var tionde av de som utförsäkrats ur sjukersättningen blir 0-klassade = ingen ersättning alls.

    Lyckad ny sjukförsäkring? – NEJ!!.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2010-05-08 23:37)
    Isak, att landet som länge haft världsrekord i beskattning skulle åtgärda en hög skatt på arbete genom att återinföra en numera ganska unik ägandebeskattning är ingen bra idé. Jag vill inte det ska vara sämre att ha kapital, anläggningar och fabriker i Sverige än i andra länder. Jag vill att värdena ger arbeten här.
    Sen det här med V. Jag känner en vänsterpartist jag skulle kunna starta företag med, om det varit aktuellt. Han är rätt unik och liknar en moderat i synen på företag. V i stort kapar gladeligen grenen de sitter på. Man har tydligen ingen aning om hur den egentligen hålls uppe.

  8. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-09 02:32)
    Bloggtexten handlade om det märkliga i att de rödgröna, särskilt med det röda partiet som är helt ute i det blå, kan ha så höga siffror. Samt vilka följder det kan få för ekonomin att nuvarande och potentiella storarbetsgivare befarar att ägandebeskattningen skärps. Kommentarer till texten är särskilt välkomna.

    ”Finns inga jobb till”? Inte till någon? Nu lät du ovanligt kategorisk och inte helt sanningsenlig. Ska kolla en del av dina siffror när jag sitter vid datorn. Just nu luktar jag på sulfaten i Iggesund.

  9. JonasE

    Jo jag vet vad bloggtexten hänvisade till, men jag hakade på de svar du hade på inlägget längst ner.
    Sen så är även jag förvånad over opinssiffrorna, men den senaste opionsmätningen är ju från ett institut som tidigare haft märkliga siffror, får se på nästa!.

    Finns inga jobb till är ett citat från Veronika Palm själv, så det är inte jag som är kategorisk.

    Alliansen har ju nu tillsatt en utredning som ska utreda sjukförsäkringen..NU!..det skulle man gjort innan..
    Men det tyder ju på att även Alliansen inser att reformeringen inte blev lyckad, även om dom inte erkänner detta öppet.

  10. JonasE

    Den största skillnaden mellan regeringsalternativen just nu, är viljan att ha en anständig trygghetsförsäkring.
    Även om Reinfeldt ofta påpekar att ”det är inte så att vi INTE har trygghetsförsäkring längre”, så är den mycket försämrad mot för tidigare, ur de sjuka och arbetslösas synpunkt.
    Varför ska då en normal människa som kan bli sjuk, råka ut för en olycka eller bli arbetslös när som helst rösta på Alliansen?, som håller på att rusta ner skyddet för detta!.
    Det är min teori att Alliansen skrämmer väljare till de Röd-Gröna, sen så gör inte de ökande klyftor/fattingdom den saken bättre!.

  11. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-09 15:43)
    Bland FK:s anställda hittar man stora åsiktsskillnader vad gäller sjukförsäkringsreformen. Ett allt större antal anser att den är bra, enligt en handläggare jag nyligen hörde uttala sig. Jag tror att det är bra att den utreds, ur flera synvinklar.

  12. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-09 15:54)
    Håller inte med dig i beskrivningen av alternativen. Sen är vi i stort sett alla människor som kan bli sjuka, råka ut för olyckor eller bli arbetslösa. Jag menar att det är en stor risk för alla med en rödgrön regering med partiernas nuvarande politik. Jag tror det blir färre jobb, färre nya företag, lägre pensioner och mycket oansvarigare ekonomi. Den bästa sortens socialdemokrater skulle ofta få bli väldigt frustrerade om den här treklövern skulle komma till makten.

  13. Gripensvärd

    Isak: Du skriver ”Trots förhållandevis låga skatter på kapital…” Ja vad säger man..?

    ”Sverige är fortfarande ledande vad gäller skattesats för kapitalinkomster. I omvärlden ligger den normala skattesatsen på 17 procent medan den i Sverige landar på 30 procent, visar den största jämförelsen hittills”

    Källa: http://www.e24.se/makro/sverige/hog-skatt-pa-kapital-i-sverige_1212657.e24

    Efter min första nationalekonomikurs sa jag att jag inte skulle diskutera politik med någon som inte har kunskap i nationalekonomi. Problemet var att jag sällan hade någon att diskutera med;)

  14. JonasE

    Skillnaden i den ekonomiska politiken är liten och skattehöjningarna är små, förutom för dom med över 40.000/månad då givetvis, det är de flesta politiska bedömmare överens över.
    Reinfeldt klagade ju till och med över att de Röd-Gröna inte höjde skatten mer som dom sagt tidigare, och det är väl för att då hade det varit trovärdigare att klaga på de Röd-Gröna då.
    Sen så är Reinfeldt väldigt tyst om vad han vill göra, förutom att värna statens finanser då.
    Kommer det yterligare en skattehöjning på bensin kanske?.
    Därav blir skillnaden störst i viljan att ha en anständig trygghetsförsäkring.

  15. Gripensvärd

    En sak är säker Jonas E. De rödgröna tror inte på sin egen politik. De påstår att höjda skatter och större utgifter i offentlig sektor skapar mer jobb. Varför ökar i så fall ”bara” Mona Sahlin skatterna för de som arbetar med 6 miljarder och skatterna totalt med 24 miljarder, som du anser vara en liten summa? Det är det som Reinfeldt klagar över, att de helt enkelt inte vågar driva sin politik hela vägen.

  16. JonasE

    En annan sak är också säker.

    (M) mörkar sin politik, när deras egen ledare tror på ”välfärdsstaten är en omöjlig konstruktion”, men säger sig värna välfärden, så är det mörkning det är frågan om.

    När man tycker att ”inget stöd över svältgränsen ska skattefinansieras. Detta för att inte ge folk en falsk trygghet”, men säger sig ändå värna välfärden, så mörkar man.

    När egentliga strävan är att ”fördjupa klasssamhället”, men man säger sig värna låginkomst tagare, så mörkar man.

    (M) anhängare skall tala tyst om att inte stå för sin politik, när inte deras egen partiledare står för sin!

  17. Jan Nilsson

    Svar till Gripensvärd (2010-05-10 11:25)
    Många menar att det är viktigare att alla äger så lika mycket (eller litet) som möjligt än att ekonomi, arbetsmarknad och samhälle fungerar bra. Då ser man inga problem med ständigt ökande skatter på olika sorters inkomster och kapital. Men det kräver förstås att man tror att man lever i en bubbla där man inte är beroende av sin omgivning. Om det inte vore att man tog så fel så vore det ganska lätt att ha den synen.

  18. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-10 12:03)
    Skillnaden i den ekonomiska politiken är gigantisk om vi jämför Ohly och Alliansen. Om den förstnämndes ekonomiska politik applicerades på Sverige skulle det förmodligen rätt snart krävas ett väldigt stödpaket från diverse EU-länder. Frågan är bara vilket genomslag Ohlymannen kommer att få. Att ta bort kärnkraften är tyvärr inte heller bara energipolitik, det är även ekonomisk, det skulle vi bli varse. Det man kan fundera på är om dagens socialdemokrater har klarsyn och kraft nog att vägra gå med på något alls av V & MP:s mest hals- och ekonomibrytande förslag.

  19. Jan Nilsson

    Svar till Gripensvärd (2010-05-10 12:51)
    Tänk så många jobb man skulle få om man fem- eller tiodubblade de där skattesummorna!
    Eller också inte.

  20. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-10 18:50)
    Nu är du gravt orättvis. Är det de senaste opinionssiffrorna som stressar så att man inte känner igen dig?
    Reinfeldt och Borg har fått stå till svars för sina politiska ”ungdomssynder” otaliga gånger. Jag har hört det en gång med Borg på Umeå universitet.
    När han fick den där anklagelsen sa han att han hade sådana tankar i ungdomen, men att han inte har det längre. Han mörkar inte, han tror som statsministern och undertecknad att vi ska ha ett skattefinansierat välfärdssamhälle.

  21. Isak

    Nationalekonomen Gripensvärd griper efter halmstrån. Om
    han hade några kunskaper om ekonomi, så skulle han veta
    100-200 miljarder kronor undanhålls beskattning varje år
    i Sverige. Så att vi har världens högsta skatter är en
    chimär. Men om alla skulle göra rätt för sig så skulle
    procentsatserna kunna sänkas ordentligt. Och vi skulle
    kunna uppnå skatteneutralitet mot vår omvärld.

  22. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2010-05-10 23:42)
    Skulle vi inte kunna ha en valdebatt i dina hemtrakter, Isak? Eller du kanske skulle kunna få dit någon annan i ditt ställe, om du inte vill? Hade varit roligt. 😉
    Bekymmersamt med skattefusket, även om jag betvivlar att det handlar om hundratals miljarder. Det är nog enormt mycket värre i Grekland.
    Tack för att du erkänner att procentsatserna måste sänkas ordentligt för att vi ska få skatteneutralitet mot omvärlden.

  23. JonasE

    Reinfeldt var 28 år när han skrev boken, så den är inte ihopknåpad i något pojkrum ,utan skriven under två år i riksdagen, och ”ungdomssynder” är väl mycket undanflykt från (M).

    Denna bok beskriver alltså den framtid Reinfeldt sökte som vuxen och inte som ungdom, och i ett samhälle där situationen för var dag försämras för sjuka, arbetslösa, studenter, invandrare, fattiga och alla de andra vars ”utanförskap” ökat, så kan man inte ignorera betydelsen.

    Att ”fördjupa klassamhället” har blivit mer och mer verklighet under Alliansens styre, så då måste man undra över målet för (M) politiken!.

  24. Gripensvärd

    Isak:
    Då är vi överens om en sak, skattesatserna är för höga. Tror du inte mer personer skulle göra rätt för sig om vi sänkte skatterna istället för att höja dem.

    Att jag skulle gripa efter halmstrån när jag tillrättavisar ett helt felaktigt påstående, känns enligt mig löjligt att påstå.

  25. Isak

    Bäste Herr Gripensvärd, din trovärdighet blir ju inte större, om än du griper efter fler halmstrån. Om alla be-
    talade sina skatter så skulle vi kunna sänka procentsats-
    erna för harmonisering till vår omvärld. Om svinnet i bu-
    tikerna minskar så skulle priserna kunna sänkas ca: 5%.

  26. Isak

    Herr Gripensvärd, hade problem med att han inte hade någon
    jämbördig part att diskutera med, trodde att ett erbjudet
    halmstrå kunde vara till hjälp, och att det kunde vara
    gripbart. Eller bottnar det hela i idiosynkrasi mot olik-
    tänkande.

  27. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-05-11 00:48)
    Han var 28, ja. Det hände rätt mycket på olika håll för tjugo år sedan. Jag tycker att du skulle vara glad över den positiva utvecklingen. Reinfeldt, Borg och vi andra vill ha ett sammanhållet samhälle.
    Går du till Norge, Spanien, England eller Portugal så upplever vi också ökande problem med t.ex. barnfattigdom. Alla länderna socialdemokratiskt styrda. Gör inte heller samma misstag som den partiledare som gick ut och kommenterade en undersökning som pekade på de ökande klyftorna och tillskrev Alliansen alltihop. Sen visade det sig att det handlade om en tidsperiod då S styrde.

  28. JonasE

    Ett sammanhållet samhälle skriver du!, men varför gör man då motsatsen och ökar klyftor och fattigdom.

    Befrämjas sammanhållningen av utförsäkring och minskade ersättningar för dom som av olika anledningar inte kan jobba, när man samtidigt gör livet lättare för det som redan hade det bättre än dom flesta, och därmed ”fördjupar klassamhället”.

    ”Positiv utveckling”?
    Fattigdommen ökade mellan 1991 till 2006 med 2%, under Alliansens mandat period 3%.
    Den fattigaste tiondelen av befolkningen har lägre månadsinkomst i dag, än 2002.
    Alliansen har en skum syn på vad som är positiv utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.