Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hur går det till i partierna?

Sitter och väntar på ett försenat möte och fick just ögonen på en artikel i Trelleborgs Allehanda. Den handlar det misstänkta fusket i Stockholm och om nomineringsprocedurerna i de olika partierna.

Enligt artikeln ovan så kanske ett och annat kan behöva sättas in i vidare sammanhang. Inte för att skyla över ett eventuellt trist fuskande, men för helhetsbildens skull.

Stämmer det som står så finns i Miljöpartiet inga som helst förbud mot att betala för andra. Centern har inga regler för hanteringen, medan Folkpartiet lagt in en regel som säger att man måste ha varit medlem i tre månader för att få rösta i provval. I Kristdemokraterna är detta val endast rådgivande och väger betydligt lättare än i t.ex. Moderaterna.

När vi kommer till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet finns det vanligtvis inga provval. En liten nomineringskommitté sköter nomineringen, utan större insyn om det inte blir reaktioner och kraftig debatt i leden.

Jag säger som jag sagt förut. Förutom manipuleringsrisken är det för få som avgör nomineringarna, om det sker genom val i de ganska små partigrupperna eller en liten nomineringskommitté. Personvalet måste reformeras, uppmuntras och utökas.

Det är som Churchill menade. Demokrati är det sämsta styrelseskicket, om man undantar alla andra. Vi bör göra vad vi kan för att förbättra det.

SvD SvD2

 

Etiketter: , , , ,

13 kommentarer

  1. Jonas E

    Vad tror du om TV4:s repotage:

    http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1512418

    Där låter det ju organiserat, men på vilket sätt: ”Valfusk bakom moderatframgångar?, Valfusk eller hårt föreningsarbete – vad ligger bakom Moderaternas framgångar i Rinkeby och Tensta?”

    Mats Rudins erkännande lämnar ju inte mycket utrymme för andra tolkningar än att han är skyldig.

    Mats G Nilssons avhopp: förebyggande syfte??, eller inte??.

    Ja drevet går i alla fall, och vi får väl se vad som visar sig vara sant eller inte i slutändan.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-17 02:22)
    Ska kika på det där och återkomma, blir nog inte förrän tidigast ikväll. Vad som hänt och inte sipprar nog fram. Hittills tycker jag det ser ut som om man borde kalla det som verkar ha skett för regelbrott, inte valfusk. I andra partier hade det Rudin sägs ha gjort inte ens varit regelbrott. Men vi vet inte riktigt vad som skett än. Återkommer som sagt.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-17 02:22)
    Har kollat klippet. Vet inte vad jag ska tro. Inte roligt för politik och parti när det blir så här.
    Rudin erkände direkt, inte säkert han visste det var regelbrott att betala första avgiften åt folk. Är inte det i alla partier. Utredningen får visa om man gjort mer saker.
    Förstår annars att man är rätt tyst från oppositionen. Den interna förvalskampen om platserna i partierna kan ha likheter med korvtillverkning. Man vill inte alltid veta hur det går till. Provval eller inte.
    Det är som du säger ett drev som går, i DN är det tydligt. Annars tycks det lugna av, kanske i väntan på fakta.

  4. Jonas E

    Att Rudin erkände direkt kan ju(tyvärr) vara en indikation på att det är/har varit kutym att göra just så som han gjort.
    Själv så börjar jag mer och mer tycka att det är för gott om ”proffspolitiker”, med för dålig förankring i det verkliga livet, en del har knappt ens haft ett vanligt jobb, vet därmed inte vad dom egentligen ska reglera, beskatta och förändra.
    Ett ”arbetskrav”vore lämpligt med jämna mellanrum för att få forsätta som ”proffspolitiker”typ A-kassans arbetskrav.
    OM det nu dessutom visar sig att folk fuskar sig in, gör det inte mig mindre fundersam på dagens ”proffspolitiker”.

  5. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-18 08:37)
    Platon var ingen dumming. Han tyckte att 50 år var en lämplig ålder att inträda i statens ämbeten. 😉
    Att ha politiker med bred erfarenhet av livets, vardagens och samhällets olika delar känns väldigt angeläget. Idag har de som har en sådan bakgrund det inte alltid så lätt att ta sig in bland ”proffsen”.

  6. Jonas E

    OJ – det käns lite ovant att vi är inne på samma linje 🙂

    Platon har alldelens rätt.

    Reinfelt har visst varit politiker i 25år(sen 15års ålder??), skulle vilja se honom på Volvos produktionslina, eller på något liknande monotont och fysikt krävande arbete.

    Jag antar att du kommer att kontra med Mona S, men jag håller med där också…ännu en proffspolitiker.

    MinisterPRAO vore väl något.

  7. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-18 12:53)
    Ja, känns lite förvirrande. Ovant att vara överens. *s* Vi behöver unga krafter i politiken, inte tu tal om saken. Alldeles för många lämnar. Men vi behöver också fler med erfarenhet och överblick över livet. Själv saknar jag inte minst entreprenörerna. De ser väl politiken som ett straff, men vi behöver många nya effektiva, realistiska uppfinningar för nya förutsättningar. Inte bara ideologiska luftslott eller dödfödda drömmar om återställare. Vi behöver t.ex. förenkla. Den administrativa förstoppningen hotar snart samhällets fortlevnad. Allt löses inte med en ny plan. Återkommer om det.

  8. Jonas E

    På tal om ideologi, så skulle jag vilja ställa en fråga till dig som är (M).
    Varför vill man sälja ut statliga vinstgivande företag?, dom ger ju lägre skatt med sin vinst (typ: vattenfall 5.2 minjarder till stadskassan), och det borde väl (M) gilla.

    Att sälja ut SAS är ju mer logiskt, men ett elbolag som garanterat alltid ger vinst, för El behövs ju alltid.

  9. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-19 01:03)
    Att äga Vattenfall är inte okomplicerat. Behövs mer plats för att debattera det. Nu tar folket risker pga att vi äger företaget.
    Staten är i regel ingen bra företagsägare, särskilt inte på konkurrensutsatta marknader. Man ska sen som regel sälja när det går med vinst, vem vill ha SAS?
    Annars finns det sånt min regering vill sälja ut, medan jag är tveksam. Vi ska sälja det som är vettigt att sälja. Inte om det bara är ideologin som ”vinstar”. Det måste finnas fler plusposter. I ett land med stora regionala skillnader kan det finns fler anledningar att äga vissa företag än i andra länder.

  10. Jonas E

    Jag är ju at den åsikten att samhällfunktioner just skall vara statliga, för att undvika en utpressingssituation i den privata vinstens intresse. Typ ENRON och Staten Florida.
    Dessutom så drivs ju privat ägande av ett större vinstintresse, och detta brukar ju konsumenten/medborgarna drabbas av i slutändan. Typ de senaste årens skenande Elpriser.
    Just elen är ju ett bra exempel på det jag menar, för just lågt elpris är ju i svensk industris intresse. Typ stålindusrtin stora elbehov, papprsindustrin samma sak, osov.
    Varför då sälja ut det sista staten har som kan hålla ner just elpriserna??.

  11. Jan Nilsson

    Svar till Jonas E (2010-02-20 08:57)
    Vad räknas in i samhällsfunktioner? Det kan vara ganska mycket. Problemet är att det som inte är konkurrensutsatt oftast sväller över alla bräddar och blir ineffektivt med tiden. Det brukar konsumenten/medborgaren drabbas av i form av onödigt höga skatter.
    De senaste årens ”skenande elpriser” har många orsaker. I vissa ”korta” lägen är det nog t.o.m. nödvändigt att priserna stiger kraftigt. Ska försöka blogga om det.
    Annars håller jag med om att vi verkligen behöver långsiktigt låga priser.
    Vissa saker menar jag absolut ska ägas av staten, kanske lite fler än majoriteten i mitt parti anser.

  12. Jonas E

    Frågan är då bara vad som är värre för konsumenten/medborgaren: ökande priser på grund av privata vinstintressen, eller ökande skatt. Är tveksam till att elpriserna hade skenat iväg så exstremt som i vinter, om staten ägt elbolagen!. om inte annat för då hade inte Nordpool funnits.

  13. Jonas E

    En annan sak jag kom att tänka på är att privata bolag har en tendens att ha färre anställda, för att maximera vinst.
    Så egentligen så är det mot arbetslinjen att privatisera då eller 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.