Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sänk för pensionärerna


Jag har liksom kanske de flesta av er noterat att Moderaternas ledning vill genomföra ett fjärde steg i jobbskatteavdraget om det blir utrymme.

Det har varit väldigt positivt att skatten sänkts i tre steg och med tyngdpunkten på låg- och mellaninkomsttagare. Vi är nu inte absolut världsetta på beskattning av arbetande. Vi ligger tvåa, eller delar kanske topplaceringen med Danmark. Det privatekonomiska tillskottet genom skattesänkningarna har förmodligen till stor del räddat situationen för handel- och hantverkssektorn under krisen.

Idag har jag mött två moderater som undrat om vi verkligen i detta läge ska sänka en gång till, innan vi vet var samhällsekonomin hamnar. Man uttalade en direkt oro för en ytterligare sänkning just nu. Jag har hört fler sådana röster.

I afton läste jag en artikel av den mycket kompetente och välutbildade moderate riksdagsmannen Mats G Nilsson. Han sa där att nästa steg borde tillfalla pensionärerna. De har fått en skattesänkning i år och de pensionärer som kan och vill arbeta har dubbelt jobbskatteavdrag, men även de som inte kan borde få mer. Det känns trist att de ska betala lika mycket skatt som alla gjorde under (S)-regeringen.

Det var nödvändigt att göra det ännu intressantare och lönsammare att arbeta. Det närmaste året hoppas jag också att finansdepartementet hittar ett bra sätt att gynna pensionärerna om det hittas något utrymme. Jag kan vänta ett tag på min nästa sänkning.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Isak

    Att bromsen i pensionssystemet måste utlösas är
    ytterliggare ett svek mot pensionärerna. Vid
    saneringen av 1990-talskrisen så var det pen-
    sionärerna som fick dra lasset. Då togs även
    258 miljarder från AP-fonderna. Det utlovades
    att när statsfinanserna tillät så skulle pen-
    sionärerna kompenseras. Någon sådan har inte
    utbetalats, och det kommer att bli fem förlor-
    ade år. Jag kan garantera att till valet 2010
    så kommer det att bli besvärligt för dom par-
    tier som nonchalerar 1.5 miljoner uppretade
    pensionärer.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Isak (2009-08-11 20:11)
    Att nonchalera pensionärerna klarar ingen, varken den borgerliga regeringen eller den du talar om i kommentaren. Sen är det viktigaste för pensionärerna att så många som möjligt av dem som kan arbetar, det är det som kan öka pensionerna. Försöken att fixa det kan motivera en aning ”orättvisa”, men jag tror för min del att skillnaderna behöver justeras. Att bromsen löser ut är inte ett svek. Det är en ”jordfelsbrytare” när utbetalningarna blir större än inbetalningarna. Pensionssystem måste vara hållbara, om man inte tror på tomten. Det knepiga nu är att få en sådan ekonomi att man både kan stimulera arbetsmarknaden samtidigt som man ger någon kompensation till pensionärerna. Jag hoppas verkligen att det blir utrymme och att man finner rätt verktyg.

  3. Jan Nilsson

    När jag skriver ”Sen är det viktigaste för pensionärerna att så många som möjligt av dem som kan arbetar…” så menar jag förstås den övriga befolkningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.