Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Här talar en socialdemokrat

Idag ska jag upplåta mitt bloggutrymme till en socialdemokratisk riksdagsman. Det är inte alltid man förstår sig på Jan Emanuel Johansson och ibland gör man det kanske alltför väl, men nu är utrymmet i alla fall hans:

’Beatrice Ask föreslår att unga kriminella ska kunna få fotboja som alternativ till inlåsning på institution. Det är ett klockrent förslag.
Under förra året avtjänade 2 785 klienter sitt straff hemma i bostaden, med en elektronisk fotboja runt ankeln. Påföljden infördes 1994, som ett alternativ till att tillbringa tiden bakom murar.

Sluten ungdomsvård och fängelse ska de som är direkt farliga för andra få. De ska där få behandling. Skyddstillsyn är ett skämt. Ungdomstjänst är bra då ungdomen verkligen får jobba på riktigt och lära sig göra rätt för sig, och inte gå och terapeutiskt påta i en rabatt någonstans. Böter kan vara avskräckande, men drabbar bara de fattiga kriminella (dvs 95%) med betalningsanmärkningar som gör att de får det än svårare att ta sig tillbaka till samhället. De få kriminella som har rika föräldrar drabbar det inte alls, då de troligen får någon annan att betala deras böter.

Fotboja är konkret. Den är bra om den används som ett verkligt utegångsförbud. Det håller ungdomen borta från gatan de tider och dagar då den sociala risken är som störst, (läs kvällar och helger) men ger möjlighet till arbete och studier. Om fotbojan bara garanterar möjlighet till vård och behandling då det behövs samt studier/arbete i kombination med detta så är det klockrent.

Bea har lagt ett bra förslag.’

Texten hämtad från Jan Emanuels blogg i Norrtelje tidning. Jag tycker också att Beatrice Ask har lagt ett riktigt bra förslag.

2 kommentarer

  1. Kalle

    Jan Emauel Johansson tillhör definitivt inte mina favoriter, men i det han säger här håller jag helt med honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.