Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tror inte på burkaförbud

Vännen och partikamraten Edward R öppnade just ett resonemang om det skulle vara positivt med ett burkaförbud i Sverige. Ett sådant som Frankrikes president vill införa.

Jag tvivlar på nyttan och verkan. Dels skulle väl populariteten öka med X antal procent hos en liten andel kvinnor. Burkeriet skulle sannolikt kunna utvecklas till ett mode som andra ’religiösa’ attribut har gjort. Sjalen som täcker håret är verkligen en modegrej bland muslimska flickor och kvinnor. En personlig sak, något som gör att man sticker ut och som man kan lägga mycket pengar på.

Gissningsvis är burkan (som det tydligen inte finns ett ord om i koranen) ett tvång för många av de relativt få användarna. Samtidigt verkar det vara en viss andel kvinnor som själva märkligt nog vill ha den. Kanske inte minst ett fåtal ’svenskfödda’, konverterade muslimer som synts i debatten. Kanske som ett uttryck för olika sorters frustration och protestbehov eller en smocka i magen på ett samhälle som man anser söndersexualiserat. En sorts ’genusprotest’ där man upplever att kvinnans värde ligger i hur mycket hon visar och hur det ser ut.
Upplev inte detta som ’burkaförsvar’, men om vi inte försöker förstå de frivilliga användare som faktiskt finns riskerar vi att göra ont betydligt värre med fel och triggande åtgärder.

Där man absolut inte borde få ha burka är vid prov, uppkörning (kanske bilkörning?), säkerhetskontroller och liknande situationer där säkerheten på kort och lång sikt kräver att man vet vem som gör det som görs.

Kristendomen har Sverige nästan lyckats kvitta sig med. Humanisterna försöker ihärdigt sopa ut de sista resterna. Jag tror Sverige får vänja sig vid att det synliga inslaget från Islam kommer att bli allt större. Jag tvivlar starkt på att det kommer att gå att påverka med tvångsåtgärder.
Eller?

2 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Hej Jan.
    Det var roligt att läsa ditt inlägg om Edwards Riedels burkaförbudsförslag. Jag håller med dig om att det viktigt att titta lite djupare på en fråga, istället för att bara ropa på förbud.
    Här hamnar du och jag på ungefär samma linje, trots att jag tror mig veta att vi har ganskla olika uppfattningar i genusfrågor. Men det får vi ta och diskutera någon dag.
    Trevlig sommar.

    Magnus Liljeström

    PS. Fina dimbilder! DS.

  2. Jan N

    Frågorna om de kulturella krockarna i morgondagens Sverige tror jag tyvärr kan bli många och svåra. Burkan är en fråga där det finns många saker att beakta om man inte ska få bakslag som heter duga. Överraskningar nästan a’ la amerikanernas i Irak. Samtidigt måste vi generellt våga hävda vår traditionella kultur (till och med religion!) och de lagar som gäller här. Att inte göra det är inte bara orätt, dumt och fegt, det polerar banan för helt andra strömningar.

    Burkafrågan kan nog få stor uppslutning. Den kan engagera många som är klara med hela problemområdet efter att ha läst ”Inte utan min dotter”. Det skulle kunna hända att man plötsligt upptäcker att stora delar av de kvinnor man ville ”befria” plötsligt radikaliseras och kommer på kant med det svenska samhället.

    Det är nog bra att diskussionen kommer upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.