Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Statsministern, TV-chefen och Zlatan

Ministrarnas löner har räknats upp och lösnummerpressen lär väl som vanligt dra igång en väldig debatt.

Statsministern kommer att ha 135 000 i månaden efter den här höjningen. Före skatten som gäller vid de summorna. Mona Sahlin får samma lön via tillägg från partiet. TV-chefen har 15-20% mer. Ett antal bankdirektörer tjänar fem gånger mer. Zlatan har drygt 100 gånger högre lön med alla tillägg. Utom reklamintäkterna och med en Helt annan skattesats.

Jag vet att man drar på sig mycket ilska om man i Sverige manar till vettig jämförelse i löne- och avundsdebatter, men gör det ändå. Det finns mycket ersättningsgalenskap bland de absoluta topparna i näringslivet. Jämför man den svenska statsministerlönen med dessa är de oerhört långt från varandra. Trots att arbetet, ansvaret, hoten och ’slitaget’ är väldigt mycket tyngre för en statsminister.

Det jag vet för egen del är att jag inte skulle vilja ha statsministerns jobb för Zlatans lön.

7 kommentarer

  1. Norling

    Jag tycker att Zlatan helt klart är värd sin lön. Om man är en ut av världens bästa bollsparkare så bör man tjäna lite kosing också. Frågan är om man kan tycka att Fredde R som statsminister förtjänar sina 135000 varje månad.

    Tack för en bra blogg och intressant läsning!

  2. Jan N

    Tack för dina vänliga ord!

    Mja, jag har svårigheter att fatta att en del musiker, skådespelare och idrottare har de summor man har jämfört med just de extremt utsatta toppolitikerna som arbetar för vårt gemensamma bästa. Jag förstår inte alls att vissa som lätt smälter de förstnämndas fantasilöner kan bli så upprörda över statsministerlönen. Reinfeldt tjänar alltså en procent av Zlatans lön, men skattar procentuellt mycket mer.
    Sveriges regeringschef, vad namnet än är, måste enligt mig tjäna minst lika mycket som en TV-chef.

  3. Kalle

    Jag undrar om det finns något område, där det är så totalt omöjligt att skilja på orättvisa respektive rättvisa som när man talar om löner.

    Tittar man globalt, så skäms t.o.m. jag med min måttliga ”lön”, som ju är jättestor jämfört med miljoner människor runt om i världen.

  4. Jan N

    Sant. Kollar man globalrichlist.com och sätter in sin lön kan man bli förvånad. Då betalar väl de flesta människorna i världen knappt inkomstskatt, men ändå. Sätter man in 80 % av sin inkomst blir det kanske lite mer rättvisande.

  5. Jan N

    Kollade just Zlatans lön på globalrichlist.com. Med 16 miljoner Euro hörde han inkomstmässigt till den rikaste promillen av den mest högavlönade procenten av jordens befolkning. Då kommer det till en hel del reklampengar förstås. På de nivåerna fungerade inte längre rankningen hur många man hade framför sig. Statsministern hade 24 miljoner människor i världen framför sig efter att jag tagit ner hans inkomst ca 20% med hänsyn till våra skatter.
    Kalle, tror du att några andra kan finna ett intresse i lika udda saker som du och jag kan?

  6. Kalle

    Udda intressen… jo, nog finns det fler alltid som har det. Ibland känns det som en tillgång att ha just sådana intressen, även om mycket i och med det inte blir lika enkelt att uttala sig om då.

  7. Jan N

    Nog är det huvudsakligen en tillgång.
    Jag tror det gäller att kunna se olika sidor av saker. Utan att det för den skull blir så tvångsmässigt att man varken kan ha en uttalad uppfattning eller kan få något gjort. Jag tror det blir en bloggtext om det framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.