Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kvicksilver ut och kvicksilver in

Innan 2015 ska kommunerna ha bytt ut sina alltför kvicksilvertunga gatubelysningar. En halv miljon lampor ska bytas ut, bara i Göteborg ska det bytas ut lampor för 60 miljoner. Man har liksom de flesta kommuner knappt börjat. I Vännäs är man tack vara alerta tjänstemän snart klara.

EU-direktivet som kräver det här är enligt artikeln i länken bindande. Jag vet inte om det är på samma sätt med direktivet som kräver att alla våra inomhusbelysningar snart ska vara ’kvicksilverlampor’. Lågenergilamporna innehåller ju tyvärr detta farliga ämne.

Frågan är hur genomtänkt detta lampkrav är. Hur många kommer att kasta lågenergilamporna i soporna istället för att lämna in dem? Hur stor blir miljövinsten?

Är ’inomhusdirektivet’ inte ett bindande krav blir det kanske bara vi och några till som tar det på sjufalt allvar.
Kommer man att kunna köpa vanliga glödlampor även i framtiden när man kommer till Tyskland, Belgien eller Polen? Jag bara undrar.
Direktiv om avloppsrening har t.ex. funnits länge. Det var först 2006 som EU:s huvudstad Bryssel fick en hyfsad sådan. Innan var det i stort sett ’raka rör’….

2 kommentarer

  1. Berith

    hur gör vi som är elallergiska och inte tål lågenergilampor? blir det stearin ljus i fortsättningen??
    EU tänker inte på oss..

  2. Jan N

    Sant, hade jag tänkt på det innan motionstiden till mitt parti gått ut för i år hade jag kunnat kasta in en motion om saken. Ska tänka på det till nästa år om inget gjorts av någon annan innan.
    Jag har en god vän i Skellefteå som är ordentligt insatt i både el och dito allergi. Ska tala med honom och be om hjälp.
    Men det måste bara gå att få tag i vanliga lampor. Även om de säkert blir dyrare framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.