Bilprovning och budget.

Så var det dags för besiktning av min gamla lätta lastbil. Tid var bokad och väl framkommen till Ånäset blev jag som vanligt väl bemött av trevlig personal. Tyvärr så drabbades jag redan vid bromsprovet av motgångar, plötsligt hade jag bara en krets kvar till bromsarna och en efterlämnad våt fläck av bromsolja. Slutresultatet blev dock rätt bra för att vara en bil av 87-års modell, tre bromsledningar och en trasig spolarpump är inte mycket att klaga över. Ska också självklart vara glad att bromsarna gav upp där och inte t.ex. vid en vägkorsning. Nog måste man konstatera att vi har ett fantastiskt bra system för bilar med årliga kontroller. Jag kan åka in och få bilen kontrollerad för 300 kronor och känna mig rätt säker på att jag inte ska åka ut för någon större överraskning det närmaste året.

Synd bara att detta system slås sönder av den borgerliga regeringen, som tydligen anser att möjligheten att tjäna pengar på mig som bilägare är viktigare än säkerheten. Ingen har i dagsläget påstått att det skulle bli billigare, snarare tvärt om har det uteslutande varnats om fördyring. Säkerheten tycker kanske många att den borde kunna bli lika bra eller bättre, men då ska man betänka att dagens system med bilprovning endast har som intresse att kontrollera bilens säkerhet, medan det nya systemet inför ett vinstintresse. Nog vågar jag påstå att dessa intressen kan bli föremål för intressekonflikter.
 
På tal om bromsar så tog vid senaste kommunstyrelsen ett förslag till budget för 2011, man kan lätt konstatera att det inte fanns mycket broms i den budgeten utifrån våra intäkter. Förslaget lägger i stort sätt ut samtliga intäkter, vilket får till följd att vårt dåliga egna kapital inte kommer få sig något tillskott detta år. Valbudget skulle nog en del kalla det och det är inte utan att jag får lite samma känsla. Nu måste man i ärlighetens namn säga att våra nämnder haft riktigt hårda sparkrav de senaste åren, samtidigt som våra inkomster fortsätter att sjunka. Min förhoppning står till ett regeringsskifte och infrielsen av det löfte de röd/gröna utlovat, om mera pengar till kommunerna.  Personligen ser jag hellre mera pengar till kommuner och landsting, före fortsatta skattesänkningar.
 
Nog om detta, nu ska jag ta på mig arbetskläderna och lägga mig under bilen för utbyte av bromsledningar. Min förhoppning är att jag, besiktningsmannen och bromsprovaren ska bli överens om att jag får köra ett år till.

3 kommentarer

  1. Lasse L

    Nej Hans, vem från det borgerliga blocket kommer att säga att, bara bilprovningen blir konkuransutsatt, som det så fint heter,kommer allt att bli så bra och billigt.

    Vi behöver bara se på elbiolagen vad som hände.
    Apoteket är också en sådan idiotisk, ogenpomtänkt idé att man bara häpnar, för ingen på ICA får ju tala om hur en alvedon fungerar ihop med annan medicin, och det är sådan info. som kan vara ack så viktig för en del människor.

    Hujeda mig säger jag bara.

  2. Arbetare

    Erfarenheter från Finland visar att priser för besiktning stigit markant, i synnerhet på mindre orter. Uppemot 1000kr kan en besiktning av personbil kosta. Naturligtvis måste man höja priser på mindre orter ex i inlandet för att nå vinst. Idag betalar överskott i städer inom regionen för små orters underskott.
    Alternativet i inlandet är subventionering från staten, vilket inte behövs idag. Eller att köra långt till större ort.
    Ingen förbättring precis mao, däremot helt i linje m ideologin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.