Sveriges bästa kommun

 I den senaste nyhetsrapportering har jag särskilt fångats av två saker, Sveriges bästa kommun och hur enkelt man löser problemet med de höga elpriserna. Om vi börjar med elpriserna, kan man konstatera att den direkt ansvarige ministern Maud Olofsson direkt skjuter frågan tillbaka på oss abonnenter, det är bara att spara och investera i energiåtgärder (Det har hon själv gjort).

För mig är det ett nästan oförsvarligt enkelt sätt att skjuta frågan ifrån sig, har inte de politiska besluten någon betydelse i sammanhanget? Kan inte hon som minister åtminstone försöka att analysera den verksamhet hon är satt att ansvara för, finns det inget inom den avreglerade el-marknaden som kanske har gått snett? Hur höga privata vinster ska staten tillåta inom en näring som vi alla är så beroende av? För övrigt undrar jag över hur hon kunde tilläggsisolera och byta fönster redan på 70-talet, mig veterligen bodde inte Maud Olofsson i vår kommun då. Nu kan det kanske ses som en felsägning där tungan gick före huvudet, men vist börjar det bli lite väl ofta? Nu är det i och för sig ointressant, sanningen är att de flesta som kan har redan genomfört dessa så kallade energiåtgärder och för de som inte har kunnat av ekonomiska eller andra skäl, är det knappast någon tröst att från ministerhåll få höra att ni får skylla er själv.

 

Sveriges bästa kommun år 2020 har också varit en källa till diskussion. Inte minst sedan folkpartiets Magnus Forsberg gått ut och velat ta ner skylten. Personligen kan jag tycka att det är roligt när något så viktigt som visionen för framtiden skapar diskussion. Det som gjorde mig beklämd var ledaren av Malin Siwe i Expressen där hon i stort sätt sågade möjligheten för kommuner som Robertsfors att överleva. Hennes ledare är så bra kommenterad av Minna i hennes blogg https://blogg.stage.vk.se/Minnalainen/2011/01/26/robertsfors-har-mottagit-ditt-anrop-malin-siwe-207236 så den fodrar knappast någon ytterligare kommentar från mig utan jag instämmer bara i Minnas blogg. Däremot gör det mig lite bekymrad att det inte är riktigt rumsrent att ha en vision om att kommunen ska bli bäst i Sverige. Västerbottens landsting har som vision att ha värdens bästa hälsa, vilket inte rönt samma uppmärksamhet. Är det den gamla jantelagen som spökar eller tycker man uppriktigt att man bor i en så dålig kommun att det är lika bra att ge upp? Personligen bor jag redan i Sveriges bästa kommun även om det finns förbättringsområden. Ska försöka utveckla detta i kommande bloggar. 

4 kommentarer

  1. Lasse L

    Jodu Hans, det är väl inget annat att vänta av Maud, än att hon skjuter frågorna tillbaka till oss, har väl gjort i fem år nu.
    Skamligt.

    Vad gäller Sveriges bästa kommun BÖR nog kommunen börja visa större handlingskraft nu när chansen finns än vad den förra ledartrojkan gjorde.
    Dom sa ju alltid att det inte fanns pengar, men man måste våga för att vinna så jag hoppas att Ni vågar.

  2. Anders

    1950 hade Robertsfors Kommun 10376 invånare, år 1990 7871 st, år 2000 7307 st, år 2009 6880 st, d.v.s. befolkningsutvecklingen har med några få undantag varit negativ varje år sedan 1950. Det beror säkerligen på ett flertal olika faktorer, men gissningsvis är den troligaste orsaken det som även tvingade mig att lämna Robertsfors: bristen på arbetstillfällen. Politiska visioner oavsett partifärg lär knappast ändra på detta i ngn nämnvärd omfattning. Hur man ska bryta negativ befolkningsutveckling har jag inget bra svar på, men politiker långt uppe i de rosa molnen lär knappast fungera. Jordnära

  3. Urban

    Jag tror säkert att Robertsfors kan bli Sveriges bästa kommun 2020 i en del avseenden men vad gör ni för att nå dit?
    Jag har idag tittat igenom kommunens hemsida och där hittar jag inga visioner. Om ni menar allvar så är det väl dags att sätta igång eller?
    Vem/vilka leder arbetet framåt? Vilka idéer finns för närvarande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.