Nyhetsbevakning

Brukar aldrig köpa kvällstidningarna, men blev erbjuden både Aftonbladet och Expressen av en besökare i valstugan. Jag har länge känt en stor förändring i denna valrörelses nyhetsrapportering, inte minst alla dessa mer eller mindre seriösa opinionsundersökningar. Därför fick jag rena aha-upplevelsen när jag kom till Aftonbladets kultursida. Där fanns nämligen en stor artikel från några som kallar sig allierade journalister. När jag läser denna artikel får jag mycket av det jag misstänkt och känt denna valrörelse bekräftat, media är inte opartisk, eller som de själva skriver den här valrörelsen skiljer sig från de andra: det öppna tyckandet har tagit över även på nyhetsplats. Vi Svenskar har förlitat oss på att den så kallade tredje stadsmakten media, ska ge oss en bild av politiken, nyanserad och utan eget tyckande från journalister eller styrning från ägare. Hur ska vi som medborgare kunna få en nyanserad bild, om inte de som ska ge oss den verkligen går att lita på. Som exempel har man statistiskt följt hur man speglar partiledare. Mona Sahlin skildras mera än tre gånger så ofta med negativa rubriker än Fredrik Reinfeldt. Hur ska vi kunna fortsätta vara ett demokratiskt land om inte media kan sägas stå fristående och partipolitiskt obundet i sin nyhetsrapportering. Att man i sina ledarsidor stryker alliansen medhårs kan möjligen kritiserar utifrån att 90% av alla ledarsidor är borgerliga, men det görs i alla fall öppet och kan av medborgare läsas utifrån att det är en partsinlaga. Men att genom att konsekvent rapportera nyheter utifrån en viss partipolitisk aspekt ter sig för mig både odemokratiskt och omoraliskt, för att inte säga osmakligt. Att Mona Sahlins tobleronemisstag efter 15 år fortfarande är av sådant nyhetsvärde att expressen slår upp en stor artikel om Sanningen bakom tobleroneaffären mitt i valrörelsen, kan inte ses på annat sätt än att flytta fokus från den reella politiken och misstänkliggöra henne som en slarver och skurk. Varför kan man ingenstans läsa motsvarande ”granskning” av Reinfeldt och Bildt och deras trixande med sina barnflickor, eller Carl Bildts intressen i Lundin Oil och bolagets agerande i Africa?

Till sist en stilla undran, media har genom sin nyhetsförmedling och så kallade ”opinionsundersökningar” redan sågat de rödgröna alternativet, inte minst eftersom Mona Sahlin enligt media är en så ”dålig” partiledare. Hur mycket av detta har media själva skapat? Hur mycket av detta är att betrakta som sanning? Nu är jag trots allt en obotlig optimist och hyser en stark tro till människornas förmåga att själva se resultaten av fyra års borgerligt högerstyre, därför tror jag på en förkrossande valseger för de rödgröna. Men då krävs det att alla vi som får rösta, verkligen utnyttjar den demokratiska rättigheten och förpassar den borgerliga regeringen till opposition, och visar att vi inte gick på medias osmakliga nyhetsförmedling.
För er som vill läsa artikeln finns den under följande länk: http://www.aftonbladet.se/kultur/article7773327.ab
Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Skylla ifrån sig på media gör bara förlorare

    Dålig stil att skylla sin egen svaghet på media. Och det är ju de röda som gynnas mest av att journalister enligt vetenskaplig forskning till helt övervägande del är röda. Vad tycker du om VKs helsida idag med stockholmaren Jonas Sjöstedt? Oförtjänt gratisreklam tycker jag.

  2. Mettallare

    Ju närmare valet vi kommer desto mer får socialdemokraterna tv tid dom senaste rapport och aktuellt nyheterna plockar man fram gamla sosse företrädare som man uttrycker att hjälpa Mona så att påstå att det ska vara Alliansen som har hjälp av massmedia man behöver bara öggla i Folkbladet och dess ledar skribent kan man få en bättre valarbetare nu tror jag du har blivit enögt.

  3. Mettallare

    Massmedia har väl gjort allt för att synliggöra dom rödgröna dom sista dagarna har rapport och aktuellt haft inslag med olika förtäkta inslag i går med Göran och andra äldre sosse pamppar Göran fick tillockmed hålla valtal när har den andra sidan fott något liknande så inte är dom rödgröna missgynat kom med något annat när du vill klaga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.