Arbetarparti?

Socialdemokraterna har alltid varit ett arbetarnas parti. Det märkliga som inträffade redan förra valet var att vi helt plötsligt fick två arbetarpartier. Moderaterna, den gamla högern upptäckte plötsligt att deras politik var så arbetarvänlig att man började kalla sig arbetarpartiet de nya moderaterna. Helt plötsligt skulle den gamla högerpolitiken vara arbetarvänlig. Men inte räcker det väll med nya ord och att sätta in ”nya” framför partinamnet. Har man radikalt ändrat sin politik? Traditionellt har Moderaterna gått emot varenda reform som arbetarrörelsen arbetat fram. ATP reformen, Sjukförsäkringssystemet, Arbetsrättlagstiftningarna, o.s.v. Har man då helt plötsligt blivit för dessa trygghetssystem? Försvarar man den och utvecklar systemen? Tyvärr, det som ändrats är valet av ord och den retoriska framtoningen. Inte har Moderaterna helt plötsligt blivit för dessa trygghetssystem och utvecklat dem till att bli tryggare. Även om orden är fagra så är följden av deras politik precis tvärt om. Man har konsekvent gått in och försämrat samtliga försäkringar, man har också förändrat en del av den lagstiftning som arbetarrörelsen hårt kämpat för. Inte ens semesterlagen har man undantagit. Mig veterligen är lagen om anställningsskydd den enda lag man ännu inte rört, men får bara Centerpartiet hållas så kommer försämringarna där också. Retoriken för att genomföra detta är ”vi vill ha ett företagsvänligt samhälle” man menar på att det är företagen som är drivkraften i ett samhälle. Mår företagen bra så anställer man flera och vi får en massa dynamiska effekter. För mig är detta inte annat än gammal klassisk högerpolitik. För mig är ett människovänligt samhälle, ett rättvist samhälle, ett samhälle där människor har rätt till flera chanser ett samhälle som kan utvecklas. Ett människovänligt samhälle är ett samhälle där kreativitet och nyföretagande kan utvecklas. För visst är det till syvende och sist vi människor som skapar, antingen som enskild person, via ett arbete eller företagande.

Med andra ord kan jag fortfarande konstatera att Sverige inte fått något nytt arbetarparti från högerkanten, utan vill vi ha ett människovärdigt samhälle finns fortfarande bara ett alternativ.
Rösta på Socialdemokraterna den 19 september.
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Nils

    Nya eller gamla moderater det torde väl alla som följt politiken en längre tid ha märkt att dom lagt om kursen til en betydligare liberalpolitik.Tillväxten för landet är förutsättningen för att landet ska klara trygghet systemet och det är där som den stora skillnaden är mellan Alliansen och dom rödgröna, medborgarna har betydligt större tilltro för Alliansen.

  2. Hans Lindgren

    Jag tror jag vågar påstå att jag följer politiken rätt noggrant, och även om framtoningen kan verka mera liberal, kan knappast den reella politiken kalla annat än gammal högerpolitik. Att försämra trygghetssystemen är för mig gammal högerpolitik, att dessutom kallad det jobbpolitik kan knappast kallas liberalt utan ska kallas vid sitt rätta namn ren lögn. Jag hoppas du Nisse aldrig hamnar i en situation där du blir beroende av våra trygghetssystem, och skulle det hända spelar det nog inte så stor roll om det kallas liberalt eller gammal högerpolitik, att eventuellt måsta gå till socialen upplevs knappast som liberalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.