Jobbpolitik och utanförskap

Så här i valtider är det kanske inte så konstigt att man funderar lite på hur olika vi faktiskt kan se på oss människor. De nya begreppen som alliansregeringen myntade redan inför förra valet var bland annat jobbpolitik och utanförskap. Utanförskap hamnar man i om man inte har ett arbete. Jobbpolitik innebär att så många som möjligt ska tvingas i arbete genom sänkta försäkringar, främst sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring oavsett om jag kan eller om det finns arbete. Visst är det märkligt att om jag blir sjuk eller arbetslös är jag utanför, utanför vad då? Är jag arbetslös står jag till arbetsmarknadens förfogande som det så vackert heter vilket knappast kan kallas utanförskap. Blir jag sjuk, ska jag förhoppningsvis bli frisk och kan knappast sägas vara utanför. Vad det handlar om är en märklig människosyn och ett sätt att skyla över den gamla kända högerpolitiken, där människor ska skiljas åt utifrån yrke, utbildning eller någon annan yttre företeelse.

Sanningen är att den borgerliga alliansen inte har människors lika värde som riktmärke, utan här finns en ideologisk skillnad.
 
Hade föresten förmånen att träffa den internationella ledaren från Gävle. Hon informerade om ett projekt som dom driver tillsammans med en stad i Sydafrika. Hon informerade bland annat om hur det fungerar i Sydafrika när en olycka inträffar. När ambulansen kommer till olyckan kontrollerar dom först vilka som har sjukförsäkringar, de med sjukförsäkring transporteras först till sjukhus. Som svensk häpnar man och blir närmast mållös hur syniskt ett samhälle kan bli. Tack och lov fungerar det inte så i Sverige, men även här har det börjat smyga sig in privata försäkringar som ska ge förtur i sjukvårdskön.

2 kommentarer

  1. janne frisk

    Kasta inte sten i glashus Hans.Lycligt vis så är det som du säger att ingen får ligga kvar på en olycksplats och vänta på att folk med försäkring skall transporteras först till sjukhus.Men det är ju så att olyckorna på väg är en mindre del i sjukvården inte kostnadsmässigt men ändock.Däremot så har vi i Sverige ett ex antal personer som går före i vårdköer t.e.x direktörer med familjer,idrottsstjärnor m.m.Kan för övrigt komma mig till minnes att det var så att partiledaren Göran Person tog samma gräddfil.Glöm ej filen med bostäder strandtomter,bygglov m.m.Allas lika värde pyttsan heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.