Vem är fullkomlig?

I mitt förra inlägg fick jag en kommentar att jag skulle vara mindre trovärdig, eftersom jag även levererade fyra stavfel. Det skulle givetvis vara enkelt att ödmjukt be om ursäkt för sin brist i rättstavning, men det tänker jag inte göra, däremot kan jag be om ursäkt för att jag slarvat. Sanningen är nämligen att jag är dålig på rättstavning och i normala fall brukar jag med datorns hjälp klara detta. Men med ett antal datorhaverier och nyinstallationer upptäckte jag inte i hastigheten att stavningsfunktionen inte fungerade. Mattematik däremot är en starkare sida och jag roade mig med att räkna lite. I mitt ursprungliga inlägg hade jag 1070 tecken utan blanksteg och fyra fel vilket blir 0,373 %. Om tilltron till mig skulle minska på grund av detta, kan jag bara beklaga men det kan kanske kompenseras av att jag aldrig skriver pseudonymt/anonymt.

Men kritiken fick mig dock att fundera. Ska man skämmas för en bristande kunskap? Blir en människa mindre trovärdig för någon eller några brister i skolämnen? Om en duktig cykelreparatör ska beskriva cykelns funktioner, blir han/hon mindre trovärdig om han/hon stavar cykel med ck ”som det förövrigt borde stavas med tanke på uttal”? Blir en författare sämre författare om vederbörande är dålig på stavning som kan åtgärdas med datorstöd?
För mig bottnar nog detta i hur vi ser på varandra som människor. Varför har vi människor lättare för att se bristen än helheten? Inte för att religionen är någon av mina starkare sidor men frågorna får mig osökt att tänka på ett bibelord. ”Den som är utan synd kastar första stenen”
 
Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Bertil Örjestad

    Alla människor har brister. Vi har alla för och nackdelar och man väljer vad man vill gå på dvs fördelarna eller nackdelarna. Nu är ju innehållet i dina texter det viktigaste.
    Ha en fort(s)att trevlig dag!

  2. Minna Toivanen

    Precis det jag undrade när jag läste kommentaren! Jag har själv (faktiskt)problem med stavning och språk, kan t.ex inget om satsbyggnader, adjektiv och verb. Mina föräldrar är båda från Finland och ingen av dom kan så mycket Svenska att dom förstår en dagstidning till 100%. Anledning till att jag är så ”duktig” på språk är för att jag läst mycket böcker.
    Jättebra att du inte ber om ursäkt, varför skulle du? ”Mindre trovärdig”… försvinner helheten eller budskapet för att man skriver fel på några tecken? Nej. Vi kanske behöver mera stavfel så folk har nåt att gnälla över?

  3. Jag ryser

    Att kommentera stavfel är att se ner på alla de barn som ständigt får kämpa för att klara av sin skolgång för sin dyslexi etc. Många av de barnen får dessutom inte alltid den hjälp som de behöver. Jag ryser alltid när jag ser tendenser till att det anses OK att nedvärdera andra människor. Alla människor har rätt att bemötas med respekt.
    Ingen ska behöva skämmas över sina brister. Skämmas ska den som inte visar respekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.