Kärnverksamhet

Man pratar gärna om kärnverksamheter och att man ska värna om den i kommunen, ett ord som ska användas med försiktighet, eftersom beroende på partifärg menar man olika saker. Men för mig är kärnverksamhet t.ex. att ta hand om våra äldre att ge våra unga en bra undervisning o.s.v. Detta gör vi med hjälp av våra lärare, undersköterskor, sjuksköterskor o.s.v. kort sagt all personal längst ut i våra verksamheter. Det är också där vi säkerställer kvalitén, släpper vi detta till andra aktörer släpper vi också en del av kontrollen. Tyvärr är det just detta som ska konkurrensutsättas som det så vackert heter. För mig är det att sälja ut kärnverksamhet och värna om administration. Varför kan inte kommunen effektivisera verksamheter hela vägen?

Varför måste alltid effektivisering räknas i antal städare, antal undersköterskor, antal lärare o.s.v?
Vi Socialdemokrater ville redan 2004 effektivisera hela skolans organisation men blev nedröstade. Vi Socialdemokrater vill 2008 göra en ordentlig genomlysning/översyn av all kommunal verksamhet men blev nedröstad. Den lösning majoriteten i stället valt är att låta städarna gå en osäker framtid till mötes, utan att egentligen pröva vad den egna verksamheten klarar av.
Etiketter:

3 kommentarer

  1. Till Hans

    Jag följer debatten lite lagomt men jag undrar hur tanken är kring entreprenaden utläggningen och kanske du är rätt person att upplysa oss medborgare. jag har punktat upp förslagen så de ska bli mer överskådliga:
    1) Får personalen behålla jobben?
    2) Är det företag från kommunen som fått entreprenaden?
    3) Om inte, innebär det då att det kommer ex. personal från närområdet och arbetar åt kommunen och på så sätt tar del av våra skattepengar men skattar själv på annan ort?

    Tacksam för svar

  2. Hans Lindgren

    På dina frågor blir svaren: 1)Dom erbjuds att gå över, men inte alla eftersom de är 10 men företaget räknar med 7.
    2)Företaget är registrerat i Göteborg.
    3)Beror på hur många som vill gå över och hur man eventuellt ersätter vakanser. Det troliga är att allt kommer att styras från Umeå där man har en filial. Men vi kan vara säker på en sak, eventuell vinst stannar inte i kommunen.

  3. Till Hans igen

    Jag tycker att ni i valrörelsen skall vara väldigt tydliga vart ni står i denna ”utförsäljningsfråga”. När jag pratar med gemene man/kvinna i kommunen är det inte någon som är för en utförsäljning och att eventuella vinster lyfts till andra kommuner. Jag tror att vi kan driva verksamhet billigt och bra även i kommunal regi. Det värsta vore ju om även tekniska och t.ex Fagerliden m.m. säljs ut. Dessa verksamheter plussar varje år.
    1) Vad är S inställning till att sälja ut kommunalverksamhet?

    Varje människa med sunt förnuft borde förstå vad som håller på att ske i kommunen…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.