Kommunens stöd till Guitars The Museum

VK slår i dag upp stort- med rubrik på första sidan- ”Föreningen riggad för att få bidrag”. Det handlar om Guitars The Museum och den ideella förening som äger samtliga aktier i det bolag som driver verksamheten. VK lyfter fram kritik mot den ideella föreningen och dess öppenhet samt det kommunala stödet till museiverksamheten.

Hur den ideella föreningen Guitars The Museum organiserar sig är inte något jag tänker kommentera men beträffande kritiken mot kommunens stöd känns det angeläget att räta ut några frågetecken.

Den ideella föreningen har inte fått några kommunala föreningsbidrag. Vi har heller inte mottagit någon ansökan om det. Däremot har kommunstyrelsens arbetsutskott beviljat stöd som medfinansiering med 2,4 miljoner kronor ur utvecklingsanslaget.

Detta anslag har till syfte att ”lägga grunden för att skapa långsiktig social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, hög attraktivitet och tillväxt med målet att nå 200 000 medborgare senast år 2050.” En eller flera av nedstående kriterier ska uppfyllas för att anslag ska kunna beviljas:

  • Projektet ska skapa tillväxt, utveckling och förnyelse av konkurrenskraft
  • Leda till nya jobb och/eller företag
  • Bidra till hållbar och attraktiv kommun med god livsmiljö
  • Bedrivas i samarbete/partnerskap med universitet, offentliga aktörer samt det lokala och regionala näringslivet
  • Om det är kommuninternt, medfinansieras av ansvarig nämnd.

Enligt den ideella föreningens stadgar ska föreningen främja och utveckla turismen i Norra Sverige, främst i Umeåregionen och medverka till att utveckla musik- och det musikhistoriska intresset i Umeå. KS AU gjorde bedömningen att verksamheten levde upp till anslagets kriterier och kunde genom medfinansiering se till att verksamheten inte lades ned.

Vårt långvariga stöd till Västerbottensmuseet, Norrlandsoperan, Bildmuseet och Kvinnohistoriska museet med ca 60 miljoner kronor årligen gör att ett stöd till Guitars The Museum med 2,4 miljoner inte alls är svårt att motivera. Guitars The Museum är speciellt, det lockar människor från hela världen. Samlingen är unik och historierna som instrumenten berättar är angelägen för många.  Guitars The Museums internationella attraktionskraft är viktig inte bara för Umeå utan även för Sverige. Det gör det självklart för Umeå kommun att stödja verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.