”Nysnön et opp gamsnön”

En härlig dag med både snö, regn o solsken. Lite dyster blir man när man ser att det snöar den här tiden på året. Men då brukar jag tänka på ett ordspråk som min morfar lärde mig:
"Nysnön et opp gamsnön"

Och visst är det så att snön som nu kommer påskyndar den snö vi redan har att försvinna. Ringde till min syster i Skåne. Pratade med en av hennes pojkar och jag frågade om det var snö där. Nej här är det soligt i fint och 20 greker i solen. Jag förklarade att vi har snö kvar. Och då sa han: – Men är ni inte less på den nu…..
Jag kunde inte annat än säga jo visst är vi less snön.

Söndagskväll är planering för veckan och summering av förra veckan. Till veckan har jag många intressanta möten inbokade och fler lär det bli. Bl a hoppas vi få klar budgetutskottets budgetförslag för kommunen på tisdag. Det har varit segt detta år men det har hela tiden kommit nya uppgifter så vi har nog behövt tiden.

Har nu två dar på Hovrätten med huvudförhandling gällande försök till mord. Vi håller till i polisen säkerhetssal vid vissa mål och detta är ett sådant. Sist jag var med där var Hagamannens huvudförhandling. Men detta mål drar nog inte till sig media på samma sätt. Man hade hyrt skyliftar och man låg uppe i träden för att få en bild. Vi hade fönstren igentejpade och smög oss in bakvägen genom garaget för att slippa media.
Men det är nu snart 3 år sedan. På tal om det. Undra vad han tänker där han sitter? Man kan ju fundera. Dagen rullar nog på där också. Mat, träning, annan aktivitet, mat och sen sova. Ibland funderar jag om vi inte har det för bra i våra fängelser.

Hur som helst nu ska jag läsa handlingarna igen. Brukar ibland inte vara så rolig läsning. Men det är viktigt att ta del av handlingarna i detalj innan huvudförhandlingen även om det blir en helt ny förhandling. Men man får en bra bakgrundsbild. Samtidigt är det viktigt att fundera utifrån de juridiska vinklarna innan. Då blir helheten klarare i samband med huvudförhandlingen. Så solong nu fördjupar jag mig i Tingsrättens dom o domslut.

6 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Här är Kriminalvårdens beskrivning av hur det är tänkt att fungera. Något du saknar?
    Arbete, klientutbildning och behandling
    För att minska återfallen i brott tillför Kriminalvården dömda personer nya färdigheter, kunskaper och tankemönster. Det görs dagligen genom arbete, utbildning och behandling. Det ska ge den dömde bättre förutsättningar att klara ett laglydigt liv när han eller hon har avtjänat sitt straff.

    Arbete
    Arbetsdriften sker under namnet KrimProd och i de flesta anstalter finns till exempel verkstads- och monteringsarbeten, snickeri, städ, tvätt och kökshandräckning. På några anstalter finns det jord- och skogsbruk.

    Klientutbildning
    Vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, liksom Svenska för invandrare (Sfi) finns på anstalt. I mån av resurser finns möjlighet att studera på högskolenivå. På vissa anstalter finns arbetsmarknadsutbildning som ges i samarbete med Arbetsförmedlingen. Även yrkesutbildning i Kriminalvårdens regi ges vid vissa anstalter. Dessutom finns föräldrautbildning på de flesta anstalter.

    Behandlingsprogram
    Kriminalvårdens behandlingsprogram, till exempel IDAP, ROS, Våga Välja och Brotts-Brytet, är till för dömda i både fängelse och frivård.

    Annan verksamhet
    Annan verksamhet är till exempel träning i vardagssysslor (självförvaltning), friskvård och studiecirklar. Exempelvis finns Föräldracirkel som bland annat fokuserar på barns utveckling och behov i olika åldrar.

    För den som sitter i fängelse är deltagande i någon form av sysselsättning en skyldighet. I frivården är deltagandet frivilligt, utom när behandling och program uttryckligen är en del av straffet.

  2. fyrabarnsmamman

    …men jag kan inte komma över det där med att i Skåne så är det 20 greker i solen. Skrattar så att jag gråter. Omoget? Ja!! Oerhört! Men skojigt.

  3. H-I

    Hej Magnus
    Inget nytt under solen. Detta känner jag nog till även om jag inte skrev det på bloggen.

    Men tankarna kvarstår att till stor del misslyckas man att få till en förändring hos dem som sitter i fängelse.

    Sen beror det nog inte bara på fängelserna o vården utan till största del på individen och dennes motivation till förändring.

    Och hur ska man få motivationen till förändring. Där kanske vi har pudels kärna.

  4. H-I

    Det är alltid roligt att glädja nån.

    Ska jag säga hur det egentligen gått till så ska man inte skriva direkt utan rättstavning.

    Naturligtvis skulle det stått grader där o inget annat.

    Men eftersom jag kan glädja nån så får felskrivningen vara kvar.

  5. Magnus Liljeström

    Hans-Inge,

    du börjar med att fundera på om man inte ”har det för bra i våra fängelser”. När du sedan får en fråga vänder du det till att det handlar om motivation till förändring.

    Jag undrar just om det inte bor en liten populist i dig 😉

    Själv är jag mycket kritisk till kriminalvården. Bara det faktum att man inte lyckas hålla anstalterna narkotikafria är allvarligt nog. Men det beror ju inte på att fångarna ”har det för bra.” Jag är inte avundsjuk på dem!

  6. H-I

    Nä inte är man avundsjuk inte. Men jag tror heller inte att jag ställer det så jag hamnar där.

    Jag menar att det är självförvållat. Populist eller inte 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.