Minimal ökning av skatteintäkterna

Sveriges Kommuner och Landsting reviderar ned skatteunderlagsprognosen. Skatteunderlaget väntas nu öka med i snitt en procent per år 2009 och 2010, vilket är lägre än på många år.

Den senaste skatteprognosen gjordes i februari, och sedan dess har prognosen reviderats ned. Då beräknades skatteunderlaget öka med 2,3 procent i år och 1,6 procent 2010. Enligt den nya prognosen ökar skatteunderlaget med 0,8, respektive 1,1 procent, vilket innebär att konsumtionsutrymmet minskar med 8 miljarder kronor per år i hela landet.

För Vännäs del rör det sig om ca 45 miljoner mindre skatteunderlag under planperioden som är 2010 – 2012.

SKL:s bedömningar är något mindre pessimistisk än regeringens. Den viktigaste förklaringen är olika uppfattning om hur sysselsättningen kommer att minska. Enligt SKL:s bedömningar faller det totala antalet arbetade timmar i ekonomin, som har stor betydelse för det kommunala skatteunderlaget, med 3,8 procent i år och 2,3 procent nästa år. Det är en nedrevidering av sysselsättningen med 2,5 procent från prognosen i februari. Den nya prognosen innebär att skatteintäkterna blir 8 miljarder kronor lägre per år än i februariprognosen.

Den snabba utvecklingen blir ännu tydligare om man jämför med prognosen som gjordes för ett år sedan. I prognosen från april 2008, som många kommuner och landsting baserade sitt budgetarbete på, förväntades skatteintäkterna för 2010 vara 44 miljarder kronor högre än man nu räknar med.

Läs mer om skatteunderlagsprognosen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.