Folkhälsan?

H-I SmetanaSmakprov på lite blommor från slottsträdgården i Gråsten Danmark.

Danmark är ett spännande land. Lika stort till ytan som Västerbotten men med några fler invånare än vi har i Västerbotten. Befinner mig fortfarande på Mittjylland. Närmare en liten ort vid namn Lösning. Men idag har vi varit i Tyskland på tur. En trevlig tripp med otroligt fint väder. Vi åkte förbi slottet i Gråsten och fick oss vår beskärda del av växtligheten. En otroligt fin park runt detta kungahusets "sommarhus". Ingen av kungligheterna var där för närvarande så det var t o m för den nyfikne inga problem att kika in genom fönstren. För den som provade visade det sig inte vara till så stor insyn. En bit bakom alla fönstren hängde en vit gardin. Så insynen var begränsad.

På hemväg åkte vi förbi gränshandelområdet. Och det är tur vi tog med oss kombin. Det blev en o annan inhandlad vara. Kalle har i sin blogg tidigare funderat om detta med att köpa medicin på Ica eller Konsum. Men här handlar man sprit var man än går i affären. Om man ska ha juice till frukost så går man förbi rader av flaskor med både absolut vodka och annat drickbart. Och det känns märkligt måste jag säga. Nog köper jag heller medicin om jag behöver på butiken av utbildade farmaceuter än att köpa allehanda spritsorter i samma butik.

Ni som känner mej vet att jag inte är nån storförbrukare av nämnda drycker. Men nog måste denna tillgänglighet öka på konsumtionen. Jag kan inte tro nåt annat.
Inför EP-valet är införselkvoterna en debatterad fråga. Moderaterna vill att vi ska ha de införselkvoter vi har eller t o m öka dem. I vissa lägen pratar de dessutom om sänkt alkoholskatt. Vart hamnar vi då? Nä tacka vet jag en restriktiv alkoholpolitik som tar ansvar för individen och folkhälsan.

Det gör man inte med att öka reklamen för spritsorter. För det är väl kanske den mest knepiga fråga som en moderat sa till mig. Att bara för att man kör reklam för sprit så behöver inte konsumtionen öka. Jag fick lov att kontra med att jag har arbetet med reklam i ganska många år. Och min huvuduppgift var att hjälpa kunderna till ökad omsättning. Samma moderat som jag nämnt om ovan säger att reklamen kan göra att man t ex väljer en annan Wiskysort än jag tidigare handlat. Och visst kan det vara så att man ökar sin marknadsandel och någon annan går tillbaka. Så det behöver per automatik inte leda till mer drickande. Men jag tror man köper både den man tidigare köpt och den nya sorten. Alltså totalkonsumtionen av alkohol ökar om man kör alkoholreklam. Annars har jag totalt missbedömt reklamens kraft.
Så Systemet är väl inte så dumt ändå. Och här kan man gärna minska öppettiderna och för min del även öka skatten. Och inte bara för min skull utan för folkhälsans skull.

Här kan du läsa en intressant artikel i saken av Sofia Modigh.Hon uppmanar oss att rösta Modigh(t) inför EP-valet.

6 kommentarer

  1. Kalle

    Här köper vi också alkhol t.o.m. i den lilla närbutiken och det är jättepraktiskt. Även sedan vi supit oss redlösa på kvällen, kan vi kravla oss till butiken och köpa mer. Billigt är det också.

    Skämt åsido – alkohol skall iunte kunna köpas i vilken butik som helst.

  2. Isak

    Men när du åker på tjänsteresa så
    köper du full ranson och bilen full.
    Varför gör man det, om man nu inte tycker om det. Om det nu var så lätt att slopa apoteksmono-
    polet så borde det väl vara lika
    lätt att införa införselbegränsning-
    ar på alkohol. Sen det här med politikernas resor uti världen. Efter
    att ha läst politikernas bloggande
    så är det förvånande att det reses
    över hela jordklotet för hundratals
    miljoner, och vi har kris i det all-
    männa. Men det tycks inte gälla
    politikernas resor.

  3. H-I

    Halloj o stopp o belägg

    Bara för att jag råkar vara politiker så måste jag väl få fara på privata resor. Du kan vara lugn den resa jag företog betalas inte av några andra medel än de jag själv dragit in.

    Sen vill jag också säga att jag är fullständigt övernes med dig att införselkvoterna på alkohol är på tok för hög. Det är för övrigt en av våra valfrågor så rösta på KD så blir det så.

    Sen vill jag också försäkra dej att skulle alla köpa den kvot jag köpte så hade vi inga spritproblem i vårt land. De som känner mig vet nog vilken kvot jag pratar om.

  4. Isak

    Inför EU valet så har KD och Ella
    Bohlin gjort införselkvoterna av al-
    kohol till Sverige till sin största fråga. Både på affischer och i TV –
    reklam. Jag vet inte om det är ett
    problem när samtidigt en framträd-
    ande KD -politiker utnyttjar dom
    regler som vi har för att ta in mer
    än för sina egna behov. Detta är
    dubbelmoral, och skall påtalas.

  5. H-I

    Tydligen behöver mitt inlägg förklaras.

    Jag skrev lite kryptiskt att de som känner mig vet vilken kvot jag tog in i landet.

    Du känner ju mig inte så du behöver nog en ytterligare förklaring.

    Jag åkte förbi gränshandeln och handlade. Men tyvärr bäste Isak inga alkoholvanor. Det finns även andra varor som är billigare i sammanhanget. Som tex godis och läsk till barnen.

    Jag använder nämligen inte alkohol. Men det kanske är någon annan Kd-politiker du pratar om.

    Det är därför jag bejakar vår viktigaste valfråga om införselkvoterna. Så du kan vara lugn att någon dubbelmoral ägnar jag mig inte åt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.