Sopor i brand

På tisdagens KSAU antog vi ett anbud från Umeå Energi att ta emot det brännbara avfallet från Vännäs Kommun. Även här har EU styrt upp det för miljöns skull med att sätta regler hur mycket Umeå Energi får släppa ut.

I min ungdom följde jag med pappa ibland och lämnad sopor på soptippen utanför Vännäs. Det fanns om jag minns rätt 2 brännugnar där. Och vi hade ofta med oss färgburkar etc där det kunde vara en liten skvätt kvar. Detta kastades ner i brännugnen och det brann bra kan jag lova. "Sopgubben" som jobbade där hostade lite extra till nästa bil kom och också kastade allehanda bråte för att brännas. Miljötänket den tiden var inte stort. Och det är inte så hemskt länge sedan.

Från Vännäs kommun skickade vi totalt 2301 ton brännbart avfall under 2008. Så det blir ju lite sopor. Detta bränns upp på Dåvamyra. Som blir till värme åt Umeå borna. Vilket fint kretslopp. Trots att vi sorterar så blir det ändå rätt stora mängder. För sorterar gör du väl?

Det kommer att visa sig hur duktig Vännäsborna är på att sortera. För det har gjorts en mätning på detta och det resultatet kommer framöver. Kom ihåg att alla lampor ska upp till avfallsanläggningen. Det är ännu viktigare nu när vi framöver kommer att enbart ha kvicksilverlampor. Kasta inte dem i soporna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.