Ingen ska behöva lägga ut för vård

Regeringen vill att patienter som vårdas utomlands inte ska behöva ligga ute med pengarna själva.

Man hoppas kunna slutföra diskussionerna med medlemsländerna under halvåret som ordförandeland.

Vi tänker ta upp frågan på det informella möte vi har i Jönköping i början av juli och hoppas kunna slutföra det här under vårt ordförandeskapshalvår, har socialminister Göran Hägglund lovat.

EU-parlamentet gav i slutet av april grönt ljus för att patienter ska kunna få samma vård betald i ett annat EU-land som de skulle ha fått på hemmaplan. För att ingen ska tvingas ligga ute med pengarna ska det gå att få förhandsbesked om att hemlandstinget betalar vården direkt.

Svår uppgift
Nu ska EU-ländernas regeringar säga sitt innan parlamentet kan fatta det slutgiltiga beslutet. Det är här regeringen hoppas kunna spela en viktig roll genom att få till en kompromiss mellan medlemsländerna.

Det är ingen enkel uppgift, för här finns ett stort motstånd i många länder och invändningar av olika art, konstaterar Hägglund.

Når man en kompromiss under andra halvåret i år tar det ändå fram till tidigast 1 januari 2011 innan lagändringen kan träda i kraft. Den svenska regeringen tycker, liksom EU-kommissionen, att det inte ska krävas förhandsbesked.

Men avsikten är att patienterna inte ska behöva ligga ute med pengar för sin behandling.

Det klokaste är att ha en lösning så att ingen ska behöva låna pengar för vård, utan det ska clearas direkt mellan landstinget och vårdgivaren utomlands. Alternativet är något slags voucher-system som underlättar för den enskilde. Men detta hinner som bekant inte bli giltigt innan sommarens resor. Men förhoppningsvis till en annan sommar ska det bli enklare för dem som behöver vård i samband med resa utomlands.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.