Tråkigt med varsel.

Som vi känner till så varslar Vännäs taxi sina anställda. Man har förlorat tre upphandlingar på kort tid. Jag har varit med i besluten och vi har antagit anbud som var betydligt lägre än Vännäs taxi. Det är inte roligt då taxi står för en grundservice i samhället.

Men som politiker är vi satt att anta det mest fördelaktiga anbudet. Det behöver inte alltid betyda att priset ska vara lägst. Det beror på hur upphandlingsunderlaget ser ut. Så dessa 3 senaste upphandlingar har vi antagit de anbud som är mest fördelaktigt för dej som medborgare och skattebetalare och faktiskt också det lägsta priset. Tyvärr blev det inte ortens företagare denna gång. Det är jag den förste att beklaga. Men tyvärr anbuden från Vännäs taxi var inte mest fördelaktiga i något av fallen.

Man kan fundera ur ett miljöperspektiv hur klokt det är att köra från Umeå med tom bil för att skjutsa en sjukresa några kilometer. Men mest troligt kommer det nog att placeras bilar här i Vännäs. Allt annat verkar ologiskt. Kanske det blir så att man lejer in Vännäs taxi för att köra resorna. Vad vet jag.

Sen kan man rent generellt fundera. Hur kan man räkna billigare än ortens företag som så väl känner till turerna och verksamheten. Eller kanske just därför så behöver Vännäs taxi mer intäkter för att ha långsiktigt hållbarhet. I så fall får vi kortsiktigt se någon som kör en kort period och inte håller i längden. Nu är upphandlingsperioderna minst tre år så det är ju ändå ett tag.

Men vi får hoppas att vi har samma grundservice för dej som medborgare även efter att Vännäs taxi förlorat upphandlingen. Taxi kommer att finnas och möjligen är det bara förändrat tryck på bilen. Kanske det också är samma chaufförer. Det vore bra för vi vill inte att dessa chaufförer ska drabbas av arbetslöshet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.