Undersökning behövs av undersökningarna.

 

Opinionsundersökningarna som görs bör nog granskas. Det är experterna eniga om. Nyligen presenterades statistik som visar att Sverigedemokraterna skulle få 5,6 procent om det vore riksdagsval idag. Siffrorna bygger på en webbundersökning som gjorts i samarbete mellan Aftonbladet och de båda bolagen United Minds/Cint.

Jan Strid, lektor vid institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet, är tveksam till undersökningen.
– Eftersom det är en webbundersökning har inte alla samma chans att vara med, det gäller framförallt de äldre. Det innebär att de yngre personerna som är överrepresenterade, säger han.

Han påpekar även att man inte vet något om bortfallet i undersökningen.
Aftonbladet/United Minds har inte använt sig av slumpmässigt tillfrågade, som är brukligt vid opinionsundersökningar. Istället har man på förhand rekryterat personer till webbpaneler. Panelerna har varit utformade så att de stämmer med befolkningen ifråga om kön, ålder och hemort.

 

I de två senaste undersökningar som de åtta vanligaste mätföretagen gjort i Sverige får Sverigedemokraterna i snitt 3,6 procent

Bland de andra partierna i undersökningen backar Moderaterna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Folkpartiet, Centern och Vänsterpartiet ökar. Även de uppgifterna tycker Jan Strid att man ska förhålla sig försiktig till.

 

Då kan man fundera vilka undersökningar man kan lite på? Vi har sett inför tidigare val att några institut har lyckats bättre än andra. Men man får nog inse att den säkraste opinionsvinden är du och jag i röstögonblicket. Då har vi svaret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.